AKTUELNO

Legenda animiranih crtanih filmova Rut Tompson umrla je u 111. godini, piše "Metro".

Umetnica koja je radila na prvom Disneijevom animiranom filmu "Snežana i sedam patuljaka" je umrla u snu u svojoj kući u Vudlend Hilsu u Kaliforniji.

Pomoćnik izvršnog direktora Diznija, Bob Iger, rekao je u saopštenju da je Rut bila značajan deo detinjstva različitih generacija širom sveta.

"Rut je bila legenda među animatorima, a njeni kreativni doprinosi Disniju od "Snežane i sedam patuljaka" do "Spasilaca" i dalje su voljeni klasici. Iako će nam nedostajati njen osmeh i divan smisao za humor, njen izuzetan rad i pionirski duh zauvek će svima biti inspiracija", piše u "Diznijevom" saopštenju.

Karijera Rut Tomson u "Dizniju" bila je "zapisana u zvezdama". Kada se sa 14 godina preselila u Los Anđeles, njena porodica ser nastanila u istom bloku kao i ujak Volta i Roja Diznija, a sve je to bilo u blizini studija ove produkcijske kuće na aveniji Kingsvel.

Ona je u kompaniji Volta Diznija radila skoro 40 godina, započevši svoju karijeru kao slikar u studijskom odeljenju za mastilo i boje.

Radila je na prvom Disneijevom dugometražnom animiranom filmu, voljena Snežana i sedam patuljaka. 1937. godine, pre nego što je prešao na pregled animiranih celina kao poslednjeg proverivača. Rut je, zatim, napredovala do provere animacije i planiranja scene 1948.

Tokom svog stvaralaštva i rada na crtaćima u "Dizniju" radila je na legendarnim filmovima, uključujući "Pinokija", "Fantaziju", "Damba", "Uspavanu lepoticu", "Meri Popins", "Aristokrate" i "Robin Hud" - crtani filmovi bez kojih nijedno dete ne može da zamisli svoje detinjstvo i odrastanje.