AKTUELNO

Poslednji rukopis direktora Beogradske filharmonije i nekadašnjeg ministra kulture Ivana Tasovca već je odjeknuo u javnosti!

Na to šta mi­sli o ov­da­šnjoj ku­l­tu­ri i po­li­ti­ci Ta­so­vac je sta­vio ta­č­ku u avio­nu ko jim se vra­ćao iz Tu­r­ske sa­mo ne­ko­li­ko sa­ti pre ne­go što će umre­ti. Ti tekstovi objavljeni su u medijima uz dozvolu porodice.

O poslednjem rukopisu Ivana Tasovca za medije je govorio i nekadašnji državni sekretar Ministarstva kulture Saša Mirković.

- Mi smo zajedno radili u Ministarstvu kulture i borili smo se sa vetrenjačama. Ovo što sam ja pročitao, to je Ivan koji je bio beskompromisan, koji je duhovit, koji je ciničan. Na kraju on piše da će vreme pokazati da li je bio u pravu. I u tom smislu mislim da će vreme tek dati sud o celokupnom Ivanovom delu - kaže Mirković.

Naglašava da je Tasovac udario temelje promenama u kulturi.

Činjenica je da u kulturi stvari ne mogu da se menjaju preko noći, a sve ono što je urađeno nakon našeg odlaska iz Ministarstva bilo je rezultat onoga što smo mi započeli - kaže Mirković.

Dodaje da je Srbija prvi put 2013. godine imala izdvajanja za snimanje filmova.

- U tom periodu počenje renesansa srpske kulture čije je temelje upravo postavio Ivan Tasovac za svojih devet meseci u Ministarstvu - navodi Mirković.

- Šta je on uradio u sferi informisanja? Ljudi zaboravljaju da su ova tri medijska zakona usvojena u devet meseci kada smo mi došli. Zatim digitalizacija medija gde je mnogo toga urađeno. Zatim gradovi u fokusu. To su stvari koje su malo skrajnute. Biće vremena za njih. Nažalost, Ivana nema, ali znači da se nastavi njegov rad - kaže nekadašnji sekretar Ministarstva kulture.

Foto: TV Pink Printscreen

O njegovom stavu opoziciji o političkoj čaršiji komentarisaće se na društvenim mrežama

Ivan je bio fajter i ulazio je u ring sa svešću da će primiti udarce i isto tako ih zadati. Ovaj tekst je bila i njegova želja da uđe u ring. Ivan je preminuo i kao poslanik. On je imao i onu vrstu iskustva, ne treba zaboraviti da smo mi mnogo vremena provodili tamo, ali njega je ta politika privlačila upravo zato što je hteo da menja stvari. Pisanjem ovakvih tekstova, znate i sami, retko ko je ostao nem na njegove komentare - kaže Mirković.

- Prethodnih dana se događalo da su retvitovani neki od Ivanovih tvitova baš iz domena političkih komentara tako da ne sumnjam da će se ista stvar desiti. Dovoljno je pogledati i kako su mediji u zavisnosti od uređivačkog koncepta propratili tragičnu smrt Tasovca. U mnogima je uz veliki proj pohvala stajalo i jedno "ali". I mogu samo da zamislim na koji način bi Ivan odgovorio svima onima koji su se ohrabrili da posle njegovog odlaska komentarišu na neprimere način njegov lik i delo - kaže Mirković.

Dodaje i da je siguran da će kultura pobediti kič i šund.

- Kultura može i mora pobediti šund i kič i uvek sam mišljenja da se stvari menjaju kada postoji politička volja da se stvari poguraju u pravom smeru. Milsim da je Ivan udario temelje onoga što bi moglo da se iskoristi za boljitak i nešto što bi nadvladao rijaliti. Upravo on u tekstu o kulturi i kulturnoj čaršiji govori o institucijama, čelnim ljudima kulturnih institucija i ljudima koji su kompetentni i koji dobro rade svoj posao - kaže Mirković.

#Ivan Tasovac