AKTUELNO

Ovo je knjiga o različitosti i bolu, i o toleranciji kao jedinoj šansi čovečanstva. Tanja Pavišić je stvorila svet u kome se susreću stvarnost i mašta, gde se prepliću duhovno i profane, gde se vodi večna borba između dobra i zla, svetla i tame, života i smrti.

Naime, Tanja Pavišić je novi roman "KunBaja" predstavila u Galeriji Polet koji je održan u maju ove godine.

Posle drama, tv i filmskih scenarija, trilogije romana o savremenom Beogradu u kojoj se oprobala u nano-psihološkom slikanju likova iz jedne turbulentne socijalne sredine, Tanja Pavišić se upustila u bajkovitu povest o gigantskoj borbi izmedju Dobra i Zla.

Ovo pričanje kreće, kao kod Čarlsa Dikensa, iz Doma za siročad, u trenutku velike kataklizme, a završava se jednim značajnim osećanjem, koje je svetski pisac Peter Handke formulisao ovako: "Sav smisao književnosti je da oseti krik deteta napuštenog u svetu."

Za razliku od modernih "sumrak-saga", pretrpanih dinosaurusima, vampirima zombijima, vešticama i raznim vatrobacajućim karakondžulama, roman Tanje Pavišić se bavi nešto blagorodnijim spodobama, ali mnogo dubljim i slikovitijim, misaono i umetnički vrednijim poniranjem u današnji svet, kaže recenzent knjige Mirko Miloradović.
Tanja Pavišić je rođena 1946 godine. U Beogradu je završila osnovnu školu, gimnaziju i Fakultet dramskih umetnosti. Više decenija radila je na Televiziji Beograd kao dramaturg. Bila je direktor drame subotičkog Narodnog Pozorišta Nepszinhaz u dva mandata, a iza sebe ima i romane "Svaka hoće" (Oslobođenje, Sarajevo 1990), "Krojač" (Prosveta, Beograd) i "Kamerni trio" (Jugoslovenska knjiga, Beograd). "KunBaja" je njen četvrti roman.

"Kao da je pisano o nama tako poznatom društvu, pa opet… “KunBaja” je roman koji možete da zavolite ili zamrzite, ali koji vas u oba slučaja neće ostaviti ravnodušnim. U pitanju je istovremeno nežna bajka, oštra satira, tužna drama, knjiga o duhovnosti, ali pre svega, neverovatno književno delo koje zaslužuje svu pažnju ljubitelja dobre i originalne književnosti,” ocenio je Milan Aranđelović.

Autor: