AKTUELNO

Muzičari Stefan Milenković i Nele Karajlić predstaviće svoj zajednički autorski projekat „Rock El Clasico“ na svetski dan muzike, 21. juna 2022. godine na stadionu Tašmajdanu, najavljeno je danas na konferenciji za medije u Narodnom muzeju.

Predstavnici medija imali su priliku da vide spot „Gile i Čajkovski“ koji otvara ovaj projeka u organizaciji platforme Srbija Stvara.

Reč je o specifičnom spoju muzike Petra Iljiča Čajkovskog i „Zabranjenog pušenja“, u vidu kultne pesme „Gile šampion“ i muzičkih deonica iz baleta „Labudovo jezero“ u interpretaciji Stefana Milenkovića.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Ana Ilić, viša savetnica premijerke Srbije za kreativne industrije i turizam koja predvodi tim platforme „Srbija stvara“napomenula je da će ceo projekat premijerno biti predstavljen na čuvenoj svetskoj izložbi „Expo“ u Dubaiju, koja se održava od 1. oktobra do 31. marta 2022. godine.

„Projekat ‘Rock El Clasico’ je na najbolji način predatavlja ideju delovanja platforme „Srbija stvara“. Kroz ovaj projekat afirmišemo naše kreativce, njihove i ideje i kulturne vrednosti. Spoj izrazotih umetnika kao što su Nele Karajlić i Stefan Milenković rezultirao je unikatnim umetničkim projektom ‘Rock el Clasico'“ kazala je Ana Ilić i istakla da su se dve značajne institucije kulture pridružile celom projektu.

„Reč je o Narodnom pozorištu i Narodnom muzejuu Beogradu. Saradnja vrhunskih institucija kulture je odličan način da promovišemo našu kulturu“ kazala je Ilić.

Stefan Milenković je napomenuo da je učestvovao u velikom broju muzičkih eksperimenata u karijeri do sada, a da posebna očekivanja ima od ove saradnje sa Neletom Karajlićem.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

„Nemam omiljenu pesmu grupe „Zabranjeno pušenje“, ali svakako veoma volim stvaralački rad Karajlića. Srećan sam što u našem zajedničkom projektu imamo već 4 ili 5 pesama. Siguran sam da će naša saradnja dati rezultat u dimenziji koja nema nikakva ograničenja. Imamo muziku, reči, sliku, video… Sve je to za mene veliki izazov i zadovoljstvo bez obzira na kreativne dileme koja imamo svaki dan“, izjavio je Stefan Milenković i dodao smatra sebe neklasičnim klasičarem, a Karajlića netipičnim rokerom.

„Zajedničkim delovanjem stvaramo treću umetničku dimenziju“ poručio je Milenković.

Popularni muzičar Dr Nele Karajlić je istakao da je inicijalna ideja o nastanku celog projekta – spajanje rok muzike i klasičnih minijatura.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

„Spojili smo pesme ‘Zabranjenog pušenja’ kao što su ‘Gile šampion’, ‘Poslednja oaza – u lošoj formi sam’ (poznata kao ‘Fikreta’) sa kompozitorima – Šostakovičem ili Čajkovskim. Pokušali smo da izbrišemo granicu rok muzike i klasičnih kompozicija, i siguran sam da će publika na stadionu Tašmajdanu uživati 21. juna 2022. godine“, naglasio je Karajlić.

#Dr Nele Karajlić

#Rock El Clasico

#Stefan Milenković