AKTUELNO

Danilo Bata Stojković u jednom od retkih intervjua ispričao je šta mu je teško palo tokom snimanja filma "Maratonci trče počasni krug" ali i o tome šta radi Slobodan Milošević i njegov sin Marko.

Ove godine, tačnije 11. avgusta Srbija će se setiti jednog od najboljih i najvoljenijih glumaca koje je ikada imala - Danila Bate Stojkovića.

Bata Stojković se rodio baš na taj dan 1934. godine. Svi i i danas rado gledaju u filmovima "Ko to tamo peva", "Balkanski špijun", "Maratonci trče počasni krug", "Čuvar plaže u zimskom periodu"...

Bata je bio i vrsni pozorišni glumac, pa tako mnogi pamte i njegove uloge i predstavama "Korešpodencija", "Profesionalac", "Đeneral Milan Nedić", "Klaustrofobična komedija".

U jednom od retkih intervjua Bata je govorio šta mu je najteže bilo u filmu, da li je istina da se sreo sa Josipom Brozom ali je i otkrio tajnu jedne čuvene scene iz kultnog filma u kome je igrao glavnu ulogu.

Foto: Printscreen YouTube/Morikvendi

- Najteže mi je bilo u Maratoncima. Padao sam jedno 150 puta sa te papučice kad kreće auto. To se ne vidi mnogo na filmu, ali padati na beogradsku kaldrmu to nije lako - rekao Bata tada.

Govoreći o čuvenoj sceni iz "Balkanskog špijuna", kada pada sa balkona, Bata je na pitanje da li je za nju bio angažovan kaskader rekao:

"Ko je rekao da je bio kaskader? U toj sceni nije bio kaskader".

Pričao je Bata i o politici pa je tako na novinarsko pitanje da li se sreo Titom konstatovao da su ga pomešali sa jednim drugim Batom (Batom Živojinovićem pri. aut.).

- Ja? Promenili ste ime. Neki Bata jeste bio sa Titom, ja nisam. Ja sam Tita video samo iz kola kad je mahao. A ako je on mene video... Znate, ne ulazim u biografije ljudi koje mnogo ne cenim - rekao je Bata Stojković svojevremeno za "Antenu M".

O tadašnjoj političkoj situaciji u Crnoj Gori Bata kaže da ne želi da drži pridike i da nekoga podučava, ali da samo navija za ono za šta Crnogorci navijaju. Kada su ga pitali "šta rade Slobodan Milošević i njegov sin" Bata je kao iz topa rekao:

Šta dalje da vam pričam kad se Milošević vozi Titovim kolima. A šta čini Marko Milošević to znate vi, on je vaša generacija.

Foto: Printscreen YouTube/Mihajlo Stankovic

Kakav je bio Bata govorili su mnogi glumci koji su imali čast da se sa njim druže ili barem da sa njim igraju. Nekima je davao korisne savete, neki ga pamte po "nokautu", ali svi su saglasni da se radi o vrhunskom profesionalcu i u duši dobrom čoveku.

- U onoj sceni posle merenja, kad me Bata Stojković bije desilo se da kada smo snimali on uzme i zvekne me pesnicom u glavu. I ja se srušim. Nokautirao me. Nije znao uopšte, mislio je da ja igram pa je krneuo da me udara nogama. Onda je Boža Nikolić zaustavio simanje. E onda sam ja taj nokaut kasnije zloupotrebljavao. Bata mi je nosio sendviče, supice, kupovao cigarete - rekao je jednom prilikom glumac Bogdan Diklić.

#Danilo Bata Stojković