AKTUELNO

Mesec avgust u Vrnjačkoj Banji namenjen je filmu i filmskim stvaraocima. Svake godine se u Glumačkom parku održava manifestacija “Sećanje na Velikane srpskog glumišta”. Naš sigurno najveći dramski pisac Dušan Kovačević obilazeći park glumaca bio je zadivljen brigom ljudi iz Vrnjačke Banje, pa je i sam tada sugerisao, da se prostor gde su zasađena stabla nazove “Park sećanja”.

Ove godine 11. avgusta, sa početkom u 20 časova održaće se pomenuta manifestacija na dan kada je rođen naš veliki glumac Danilo Bata Stojković, a njegovo stablo hrasta zasađeno je 2015. godine. Tu su i stabla: Dragana Nikolića, Milene Dravić, Ljubiše Samardžića, Nebojše Glogovca, Milorada Mandića Mande, Marinka Madžgalja, Marka Nikolića, Bate Živojinovića, Voje Mirića, Pavla Vuisića i Petra Kralja.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Autobusi.net

Uz prigodan program glumaca, na čelu sa Milanom Cacijem Mihailovićem biće zasađeno stablo Zoranu Radmiloviću, i to u 20:30 časova. Mladi glumci govoriće o svojim kolegama, a replika autobusa iz filma “Ko to tamo peva“ biće postavljena kraj Glumačkog parka.

Foto: Privatna arhiva

U 19 časova, pre početka manifestacije, predsednk opštine Vrnjačka Banja, Boban Đurović otkriće spomenik nekadašnjem okružnom načelniku Pavlu Mutavdžiću, na čiju je inicijativu 1868. osnovano "Fundatorsko društvo kiselo-vruće vode" u Vrnjcima, što se smatra zvaničnim početkom organizovanog banjskog lečenja. Spomenik se biti otkriven u Centralnom parku nadomak crkve Rođenja Presvete Bogorodice.

Foto: TV Pink Printscreen

Pokrovitelji manifestacije “Sećanje na Velikane srpskog glumišta” su: Opština Vrnjačka Banja, Kulturni centar Vrnjačke Banje, Turistička organizacija Vrnjačke Banje. Organizator manifestacije je Nikola Džamić. Medijski pokrovitelj manifestacije je TV Pink.