AKTUELNO

Danas je u Narodnom pozorištu u Beogradu Kulturno prosvetna zajednica uručila nagradu Zlatni Beočug za 2020. godinu.

Izvanredni 50. Zlatni beočug je uručen Beogradskim muzičkim svečanostima BEMUS-u.

Izvršni producent i organizator BEMUS-a je gradska ustanova kulture Centar beogradskih festivala – CEBEF, čiji je direktor Damir Handanović danas prisustvovao dodeli ovog posebnog priznanja.

Zlatni beočug se dodeljuje kao godišnja nagrada za trajni doprinos kulturi Beograda umetnicima, stvaraocima, naučnicima, ansablima, organizacijama i ustanovama za trajni doprinos kulturi Beograda.Beogradske muzičke svečanosti – BEMUS, osnovane 1969. godine, predstavljaju najstariji i najznačajniji muzički festival u Srbiji i jedan od najprepoznatljivijih festivala umetničke muzike u Jugoistočnoj Evropi, uživajući status kulturne manifestacije od posebnog značaja za grad Beograd.

Foto: CEBEF

Iako se oduvek posebna pažnja poklanjala promociji lokalnih umetnika i njihovog stvaralaštva, BEMUS duguje svoju reputaciju pre svega predstavljanju najatraktivnijih inostranih programa.

Zahvaljujući BEMUS-u, Beograd je ugostio neke od najpoznatijih ansambala i solista našeg vremena. Od solista i dirigenata izdvajaju se neki od najznačajnijih muzičara XX ali i XXI veka. Pored svetski poznatih izvođača, BEMUS otvara vrata koncertnih dvorana mladim muzičarima koji su na početku svoje profesionalne karijere.

#Damir Handanović