AKTUELNO

Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine Grada Beograda na današnjoj sednici usvojila je inicijativu Jugoslovenskog dramskog pozorišta da se u prestonici imenuje Sokak Nebojše Glogovca.

U inicijativi JDP-a navodi se da je Nebojša Glogovac, kao jedan od najvećih glumaca u istoriji srpskog glumišta, igrajući s pođednakim velikim uspehom klasični repertoar i savremene generacijske uloge u predstavama i filmovima, snažno obeležio period u kome je stvarao.

Navode da njegovo delo ostaje u trajnom nasleđu budućih pokolenja.

Predsednica Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine Grada Beograda, Andrea Radulović, istakla je značaj čuvanja sećanja na Glogovca, koji je ostavio veliki pečat na našu kulturu.

"Nebojša Glogovac je svojom pojavom i svojim talentom predstavljao nešto autentično i njemu svojstveno u svetu glume. Svojim neprocenjivim doprinosom razvoju kulturnih vrednosti u prestonici i šire, ostavio je dubok trag, koji nikada neće biti izbrisan i koji će se čuvati za buduće generacije. Imenovanjem ulice ostaće upamćen kao jedan od najvećih u svom, nažalost, kratkom životnom letu", rekla je Radulovićeva.

Članovi Komisije su usvojili i zajedničku inicijativu dnevnog lista "Večernje novosti" i zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, da se podigne spomenik junacima Mojkovačke bitke.

"Smatram da je danas, više od čitavog veka nakon Mojkovačke bitke i Prvog svetskog rata, ne samo prikladno već i neophodno da se odužimo crnogorskoj armiji i crnogorskom narodu na skoro jedinstvenom primeru žrtve vojske jedne zemlje za vojsku druge zemlje. Bez ove žrtve, pobeda Srbije u Prvom svetskom ratu i sam opstanak srpstva bili bi dovedeni u pitanje", naveo je Vesić u inicijativi.

"Bez Mojkovačke bitke oporavak srpske vojske na Krfu, kao i proboj Solunskog fronta, ne bi bili mogući na način na koji su se odigrali. Iako je trajala nepuna dva dana, Mojkovačka bitka jedan je od prelomnih trenutaka u istoriji našeg naroda i samim tim sećanje i razumevanje ovog događaja je od izuzetnog značaja za mlade, kao i za sve građane Beograda i Srbije", istakao je Vesić.

Na sednici Komisije usvojena je i inicijativa Ambasade Indije u Beogradu da se podigne spomenik-bista čuvenom indijskom i svetskom književniku Rabindranatu Tagori u Parku prijateljstva na Ušću.

Rabindranat Tagor bio je prvi književnik iz Azije koji je 1913. godine dobio Nobelovu nagradu za književnost za svoju knjigu "Gitanđali".

U novembru 1926. godine, Tagore je posetio Beograd i održao predavanja na Univerzitetu u Beogradu i Kolarčevom univerzitetu.

#Nebojša Glogovac