AKTUELNO

Odlazili su u logor, u nadi da će ih neke čike i tete nahraniti, da će bar povremeno viđati mamu i tatu, da će moći da budu deca. Nisu mogli da budu. Umesto igri i dečjih čarki, dobijali su prebijanje i iživljavanje odraslih. Bolesni umovi krojili su im sudbinu i okončavali njihove živote. A njihove roditelje terali da sve to gledaju.

Svu tu težinu trebalo je na leđima da iznesu i deca koja su učestvovala u snimanju filma „Dara iz Jasenovca“. Oni su, kako kažu, da bi dobro odradili svoj deo posla zamišljali kako je bilo deci u pravom logoru, a odrasli glumci trudili su se da ih od toga zaštite. Jer deca ne zaslužuju tako nešto.

Foto: TV Pink Printscreen

Biljana Čekić je devojčica koja u filmu Dara iz Jasenovca igra naslovnu ulogu Dare, koja sa malenom bratom prolazi golgotu logora. Nakon što su joj majka i stariji brat ubijeni, Darina životna misija postaje da sačuva mlađeg brata. Zapamtiti tekst Biljani nije bilo teško, ali proživeti sve emocije junakinje koju tumači - jeste. 

Moja baka je sa devetoro rođaka bila u kolonama, u školi smo učili o tome, u kući se pričalo, i to mi je pomoglo da odigram i da doživim Darin bol. Sve suze koje sam isplakala na snimanju bile su prave, zamislila sam koliko toj devojčici mora da bude teško da strahuje, čuva i da se odvoji od najmilijeg malog brata, koliko ga voli i koliko zbog toga svega pati - kaže Biljana. 

Pored sve profesionalnosti, snimanje nekih scena teško joj je padalo. 

Fizički mi ništa nije bilo teško, ali emotivno jeste. Na primer, scena u kojoj držim svog mlađeg brata u krilu i govorim mu koliko ga volim, a moram ga dati. Teško je o tome i pričati. Takođe, scena u kojoj smo svi u vozu, pevamo jednu jako tužnu pesmu i plačem, to je bilo baš emotivno i ne može se savladati tuga kada je igrate - priča Biljana.

Foto: Printscreen YouTube/MegaComFilm

Njenog brata igra Rajko Lukač. Na pitanje kako mu je bilo na snimanju, kaže da se dobro zabavio.

Najviše mi se svidelo kada smo snimali po mraku i kada se pucalo, to je bilo zabavno - rekao je mali Rajko.

Njegove reči mnoge su podsetile na svu dečju nevinost i neznanje sa kojima su i jasenovačka deca odlazila u logore. Nisu ni znali šta im se dešava. Pitali su se šta su pogrešili. Umirali nesvesni. Mučeni, a nisu znali zašto. A danas priču o njihovoj žrtvi neko naziva lažnom.

Foto: Promo

Radovan Čekić, sada poznat celom regionu kao otac mlade glumice Biljane koja tumači Daru iz Jasenovca, u svom kraju poznat je kao heroj. Ovaj čovek sam brine o troje dece, Biljani, starijoj sestri i mlađem bratu. Majka ih je napustila.

Teško se živi. Radim i dan i noć u drvnoj industriji kako bih uspeo da troje dece iškolujem i da ih izvedem na pravi put. Samo molim boga da me posluži zdravlje - iskren je Radovan.