AKTUELNO

Džoni Pačeko je preminuo u 85. godini života usled komplikacija izazvanih upalom pluća. Nazivali su ga kumom salse, a ovaj multiinstrumentalista je posebno voleo afro-kubanske ritmove kao što su čaranga i pačanga. On je bio vođa benda, producent, aranžer, kao i direktor izdavačke kuće koja je od mnogih muzičara napravila zvezde, a Selija Kruz je jedna od njih.

Rođen je 1935. godine u Dominikanskoj republici, a kako se navodi njegova muzička edukacija je krenula od rođenja. Njegova porodica se 1940. godine preselila u Bronks da bi izbegla život u diktaturi Rafaela Truhilja. 

Foto: Tanjug AP/Kena Betancur

Studirao je perkusije na Džulijardu, da bi na oformio svoj orkestar krajem šezdesetih godina prošlog veka. Tada je otvorio i izdavačku kuću - Fania Records jer je želeo da pomogne kubansko-latinoameričkim muzičarima.

Foto: Tanjug AP/Andres Leighton

Sakupljao je talentovane muzičare, kombinovali su muziku poput merenga i mamba da bi na kraju oformili super-grupu Fania All-Stars. Specijalnost im je bila miks Latino ritmova sa bržim ritmom i jakim perkusijama. Publika je taj muzički žanr nazvala salsa i ostalo je istorija.