AKTUELNO

Srpski predstavnik "Dara iz Jasenovca" Predraga Antonijevića nije se našao na užoj listi od 15 kandidata za nagradu Oskar u kategoriji najbolji internacionalni film.

Posle nekoliko negativnih tekstova i optužbi za "političku propagandu" u uglednim američkim medijima, bilo je teško očekivati drugačiji rezultat. Za razliku od većine ostvarenja sa uže liste koja su se prethodno predstavljala na raznim festivalima, "Dara" je u trku ušla bez festivalske "preporuke", a kada se tome dodaju negativni publicitet u "Varajetiju" i "Los Anđeles tajmsu", i tema koja ide kontra uvrežene ideje o "Srbima kao zločincima", jasno je da je naš film trčao neravnopravnu trku.

Na užoj listi se međutim našao bosansko - hercegovački kandidat, film o Srebrenici Quo vadis Aida? Jasmile Žbanić, premijerno prikazan i hvaljen u Veneciji, sa kojim je "Dara" proteklih nedelja "ratovala" na društvenim mrežama.

- Nadam se da će filmovi poput Quo vadis Aida, "Dara iz Jasenovca" i sličnih doprineti razvitku kulture sećanja na Balkanu, poštovanju žrtava i regionalnom pomirenju. Svaki film koji doprinosi tome da se zločini ne ponove lekovit je za sve - izjavila je predsednica UO Filmskog centra Srbije Jelena Trivan, čestitajući Bosni i Hercegovini ulazak njihovog kandidata u uži krug, i dodala da je važno da se ničije stradanje ne negira i da žrtve imaju pravo na istinu.

Na dan izbora kandidata za užu listu, jedan od najuticajnijih filmskih sajtova Deadline objavio je pohvalnu kritiku naše "Dare":

- Najjači deo filma je odnos žena u logoru koje se na različite načine grčevito bore da ostanu uz svoju decu, sa zrncem nade da će jednog dana možda stići na neko bolje mesto.

Uprkos sumornom sadržaju i dugom trajanju filma, ova nada nam pomaže da ostanemo uz "Daru" sve do dirljivog kraja - stoji u tekstu Ane Smit, koji bi našem filmu mogao da pomogne boljem bioskopskom životu.

NOMINACIJE U MARTU

Zvanične nominacije za 93. Oskar u svim kategorijama Američka filmska akademija objaviće 15. marta. Lista kandidata za najbolji internacionalni film biće smanjena sa 15 naslova na finalnih pet. Posle prošlogodišnjeg uspeha južnokorejskog "Parazita", koji je pobedio u kategoriji najboljeg stranog, ali i u onoj glavnoj, za najbolji film, mnogi autori se nadaju da će učešćem na listi najboljih stranih filmova skrenuti pažnju na svoje ostvarenje i obezbediti mu bolju međunarodnu podršku i veću publiku.

A među 15 odabranih za Oskar se očekivano našao favorit većine kritičara, danski predstavnik Another Round, Tomasa Vinterberga, sa Madsom Mikelsenom u glavnoj ulozi. Sa preporukom venecijanskog festivala na listu je ušao i predstavnik Gvatemale La Llorona, Hajra Bustamantea. Prikazan na Toronto film festivalu još 2019. u trci za Oskar ostao je i francuski predstavnik Two of Us Filipa Menegetija.

U društvu "15 veličanstvenih" našli su se i reditelji-veterani Agnješka Holand sa filmom "Šarlatan" (kandidat Češke) i Andrej Končalovski sa ruskom istorijskom dramom Dear Comrades! Dva dokumentarca, čileanski The Mole Agent i rumunski Collective našla su se istovremeno u dva uža izbora - za najbolji dokumentarni i za strani film.

Među 15 odabranih su i filmovi Hope, Marije Sodal (Norveška), Night of the King Filipa Lakota (Obala Slonovače), Sun Children Madžida Madžidija (Iran), I`m no longer here Fernanda Frijasa (Meksiko). Sa dobrim kritikama na listu je ušla tajvanska drama A Sun, reditelja Čung Mong Honga, kao i predstavnici Hongkonga Better Days i Tunisa The Man Who Sold His Skin.

#Dara iz Jasenovca

#Oskar