AKTUELNO

Predsednica Upravnog odbora Filmskog centra Srbije Jelena Trivan govoreći o filmu ''Dara iz Jasenovca'' i natpisima pojedinih medija istakla je da je to ostvarenje Predraga Gage Antonijevića izazvalo trenutno ''revoluciju'' u Holivudu, jer smo napravili nakon 80 godina prvi film o Jasenovcu.

- Prvi put na istorijsku scenu izlazi činjenica da jedini dečiji logor su držali Hrvati i da su u njemu stradali Srbi – rekla je Trivan za Pink.

- To potpuno menja percepciju koju zapad ima o 'dobrim' i 'lošim' momcima na Balkanui menja se percepcija o Srbima koji su bili ozbiljne žrtve u istoj toj Hrvatskoj – dodaje.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, tu se se razni 'duhovi' probudili i podseća da je reditelj tog filma neko ko ima američke distributere, ko je neko radio za Spilberga, kao i da je to reditelj koji je uzburkao 'duhove' već jednom sa filmom ''Spasitelj''.

-To je 90-tih bio jedini film koji priča o silovanju, klanju i ubijanju Srba za vremeratova 90-tih – napominje Trivan i dodaje da ''sada isti taj 'zli' Gaga Antonijević pričao temi za koju su Hrvati mislili da je zakopana i da se o tome neće pričati, a to je priča o Jasenovcu''.

- Logično je da će svi mogući lobisti da se probude i spreče to – rekla je ona i napomenula da je Džej Vajsberg, koji je napisao kritiku filma ''Dara iz Jasenovca''u magazinu ''Varajeti'' i tom prilikom naglasio da je to '' film o holokaustu sa upitnim namerama ''  neko ko živi u Italiji, drži master klasove u Hrvatskoj, veliki prijatelj Sarajevo Film festivala.

Trivan naglašava da je u konkurenciji za Oskara i film o Srebrenici ''Quo vadis,Aida'' Jasmile Žbanić, te kako dodaje nikome ne odgovara da se promeni percepcija o Srbiji i da se priča o zločinima nad Srbima.

#Dara iz Jasenovca

#Film

#Jelena Trivan

#Predrag Gaga Antonijević