AKTUELNO

Virtuoz na violini Stefan Milenković je u Novom jutru na TV Pink najavio spektakularan onlajn koncert za Srpsku novu godinu kojom će biti otvorena prva koncertna dvorana pri Muzičko-baletskoj školi u Novom Sadu.

- Mislim da Novi Sad vodi juriš u tom kreativnom smislu i kao evropska prestonica kulture naredne godine – rekao je čuveni violinista.

On je najavio program koncerta.

- Polazimo od te jedne svite koja je u starom stilu, zatim ide Vivaldi 'Godišnja doba', ali samo ‘Zima’, tu nam se pridružuje odličan kamerni orkestar iz Novog Sada, dolazi I Vasil Hadžimanov sa kojim ću svirati dve numere – jedna je naša ‘Preko brda, preko brega’, a druga je Net King Kol ‘Christmas on’. I onda ulazimo u drugi deo programa gde je Geršvin, Queen i na kraju sviramo jedan stav iz ‘Krcka oraščića’ i završavamo sa polonezom – ispričao je Milenković.  

Foto: TV Pink Printscreen

Milenković je rekao da će to biti program simboličan za Novi Sad, jer kako dodaje, ta sala se upravo ogleda  karakter grada.

Milenković je rekao da se oseća da sada ulazi u još jednu produktivniju fazu.

- Mislim da su za neke periode u životu neka mesta su idealna - od 20 do 30 godine bio sam u Njujorku,  posle sam bio na Univerzitetu u Ilinoi I to mi je baza operacija saklasom u tom akademskom sistemu, a sada mi je baza ovde u Novom Sadu – rekao jeMilenković.

Kako je rekao njemu Novi Sad izgleda divno.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević istakao je da je odluka Stefana Milenkovića I njegove porodice da se vrate u otadžbinu.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

- Verovatno je sada životno sazreo da može sve svoje aktivnosti iz života i profesionalne I privatne iz naše države – rekao je Vučević.

- Mi smo se na nivou države, a I grada trudili da Stefanu stvorimo uslove koji su zadovoljavajući da on može sebe da zamisli kod nas – dodaje on.

Kako kaže, ne zna koga boljeg su mogli dovesti .

- Država i grad su pomogli, ali odluka je Stefana Milenkovića I njegove porodice – napominje Vučević.

Napominje, da je želja da se napravi jedan potpuno novi koncept i da se pokaže klincima da mogu ovde da imaju najbolje uslove, da mogu da se školuju I studiraju, kao I da mogu da uče od najboljih.

- Stefan Milenković ne samo da će biti muzički direktor koncertne dvorane nego i professor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Tako da je napravljen jedan čitav niz aktivnosti da bi Stefan bio dostupan – istakao je Vučević.

Podseća da Novi Sad ima novu muzičku i baletsku školu pri kojoj je i nova koncertna dvorana gde će Mileković nastupiti 13. januara.

- Ti klinci koji idu u školu vide ga, on je tu, nije viralno. Ne znam koji veći motiv možete da imate – ocenio je gradonačelnik Novog Sada.

Vučević je istakao da će prenos koncerta biti preko lajv strima, na sajtu www.visitns.rs, i na jednoj nacionalnoj televiziji od 20 časova.

-Dva centralna događaja su Stefan kao glavna zvezda sa Hadžimanovim, ali od 15.30 do 01 sat imamo čak 18 koncerata. Izdvojio bih i Električni orgazam u potpuno novom prostoru Kreativnog centra grada Novog Sada, popularnoj Fabrici. Mi ćemo ovu godinu iskoristi da pojačamo da se još bolje organizujemo i tako dočekamo 2022. kada ćemo biti Evropska prestonica kulture. Samo da pojasnimo ovi svi koncerti su bez publike – naglasio je gradonačelnik Novog Sada.

Što se projekata u 2021. godini tiče, Vučević kaže kako veruje da će uspeti sve da realizuju.

-Nismo mi bili megalomani, nego smo definisali one ciljeve koje smo videli da možemo da ostvarimo. Ne radimo mi sami, tu je i predsednica Vlade, predsednik Republike, ceo jedan aparat koji radi na stvaranju ambijenta da se ljudi vrate - zaključio je Vučević.

#Miloš Vučević

#Stefan Milenković

#koncert