AKTUELNO

Svojom arhitektonskom građom, ovaj prostor daje velike mogućnosti za projektovanje stalne postavke.

Posle informacije da se Muzej Nikole Tesle u Beogradu seli u nove prostorije, odlučila je da se oglasi Ivona Jevtić v.d. direktorka ove ustanove. Ivona je saopštila da država razume i podržava značaj i čuvanje lične zaostavštine Nikole Tesle, kao i koja zgrada je ustupljena na korišćenje.

Foto: Wikipedia.org/sr:Корисник:JustUser/Aristote2

Vlada Republike Srbije donela je 24. decembra 2020. odluku da se Muzeju Nikole Tesle ustupi na korišćenje zgrada Termoelektrane "Snaga i svetlost". Zgrada je sagrađena u prvoj polovini 20. veka i 2013. godine ustanovljen joj je status spomenika kulture. Svojom arhitektonskom građom daje velike mogućnosti za projektovanje stalne postavke - stoji u saopštenju i dodaje se:

Foto: TV Pink Printscreen

U sedištu muzeja u Krunskoj ulici stalna postavka je na površini od oko 200 mkv, što je nedovoljno u uslovima kada muzej godišnje poseti više od 150.000 ljudi. Svojom odlukom Vlada je pokazala da država razume i podržava značaj adekvatnog čuvanja i prezentacije lične zaostavštine Nikole Tesle. Organi upravljanja i stručni tim Muzeja Nikole Tesle, svako u svojoj nadležnosti, radiće na budućim projektima muzeja, imajući u vidu ovu neizmernu istorijsku pogodnost za razvoj muzeja - saopštila je Ivona Jevtić, v.d. direktorka.

Autor: S. K.