AKTUELNO

Aklea Neon je nova, mlada zvezda na regionalnoj muzičkoj sceni, koja je, posle veoma zapaženog nastupa na poslednjem izboru za pesmu Evrovizije u Hrvatskoj, nastavila da zaokuplja pažnju publike i van granica domovine.

Tome najbolje svedoči Akleina najnovija pesma „Shika, shika, bombastična elektronska magija sa afro motivima. Pesmu je nemoguće žanrovski svrstati, jer Aklea beskompromisno neguje svoj jedinstveni stil, što jasno pokazuje i majstorski urađen spot svetske produkcije, koji je okupio ekipu kreativaca koja je uspela da isprati Akleinu neverovatnu energiju i posebnost.

Foto: Mesek Mislav

O tematici novog singla Aklea kaže: „Šikati ili našikati znači biti na nekoj drugoj talasnoj dužini. Stariji često koriste ovu reč da bi obezvredili alterirana stanja svesti, ali mi smo neka nova omladina, ceremonijalno pristupamo životu, to nije samo neki fazon. Takvi smo – našikani od života!“

Foto: Mesek Mislav

Aklea je autor teksta, a muziku je uradila u saradnji sa Klaadom, producentom elektronske muzike sa kojim je već uspešno sarađivala na eko himni „Zovi ju mama“, sa kojom se predstavila na hrvatskom takmičenju za pesmu Evrovizije gde je izvela neobični i nesvakidašnji performans sa biljkama.

Foto: Mesek Mislav

Aklea Neon je umetničko ime mlade Osječanke Dorotee Zovko, koja je za poslednje dve godine izdala nekoliko singlova, a za proleće priprema i prvi album. Od malena se bavi muzikom i plesom, a sa bendom Brevisice je proputovala ceo svet. U dosadašnjoj karijeri izdvajaju se njeni nastupi u Carnegie Hallu, a pevala je i u američkom Radio City Music Hallu. Zahvaljujući glasovnim i plesačkim sposobnostima, jedinstvenoj pojavi i nastupu, kritičari i publika su je primetili od prvog izlaska na scenu. Sve radi sama, nastupa uz svoj pedal looper, a svoj muzički izraz opisuje kao afro-soul ethno beats. Zvuke proizvodi na licu mesta, snima ih i samplira, svira elektro-akustičnu gitaru i udaraljke, a uspeva i da zaigra, tako da je samo prošle godine imala više od 40 nastupa.

#Aklea Neon