AKTUELNO

Direktorka Muzeja Nikole Tesle Ivona Jevtić rekla je da ova ustanova radi svakodnevno od 12 do 17 sati, te da je ovaj muzej jedan od najposećenijih u svetu, jer je se u njemu čuva preko 160.000 dokumenata, knjiga, Teslinih ličnih predmeta, foto-ploča...

- Posećenost nije kao što je bila pre korone - rekla je Jevtić za Pink i podsetila da je prethodne godine ovaj Muzej imao rekordnih 150.000 posetilaca za jednu godinu.

- Broj posetilaca je sada, na žalost pao, ali mi se trudimo da ih privučemo i da, uz poštovanje svih mogućih mera, svi oni koji dođu u naš muzej mogu da se osećaju apsolutno bezbedno i da uživaju u zaostavštini našeg najvećeg genija - istakla je ona.

Foto: Wikipedia.org/sr:Корисник:JustUser/Aristote2

- Redovi su u poslednje dve godine neverovatni, a imali smo niz putujućih izložbi u Šangaju, Japanu, na Kipru, u Milanu, Atini, Novom Sadu - rekla je Jevtić, a dodala je da je u planu izložba u Barseloni, kao i izložba koja će se sledeće godine održati u Australiji.

- Imamo mnogo poziva, ali je bitno da se napomene da Muzej Nikole Tesle isključivo sarađuje sa najreprezentativnijim muzejima u čitavom svetu - naglasila je direktorka muzeja.

Podseća da je ova godina za Muzej počela lepo.

Foto: Muzej Nikole Tesle/Instagram.com/teslamuzej

- Počela je jednom izložbom u Buenos Ajresu u februaru, a da je nakon te izložbe u maju Muzej je prešao na republički nivo, što znači da je u nadležnosti Ministarstva za kulturu i informisanje - rekla je Jevtić.

Ona je istakla i veliku odgovornost ne samo Ministarstva kulture već i države i našeg predsednika Aleksandra Vučića, koji je shvatio da kultura i tradicija su zapravo stub jedne jake države.

- Mi i dalje imamo programska sredstva kojima nesmetano možemo da održavamo naše programe i da privlačimo turiste iz čitavog sveta ali i mališane - rekla je direktorka muzeja.

Osvrnula se i na decu predškolskog i školskog uzrasta i naglasila da su za sledeću godinu upravo projekti sa decom u planu.

- To su projekti didaktičko-edukativnog karaktera, naučno - tehnološkog i kulturnog, gde ćemo veliku pažnju posvetiti upravo deci - rekla je Jevtić.

#Ivona Jevtić

#Muzej Nikole Tesle

#kultura