AKTUELNO

Bio je priznati profesor, dobitnik brojnih društvenih i kulturnih priznanja, pokretač Kulturno-prosvetne zajednice Dragačeva.

Nikola Nika Stojić, jedan od osnivača čuvenog Dragačevskog sabora trubača u Guči preminuo je u petak ujutru u 90. godini života, pišu "Novosti".

Bio je priznati profesor, dobitnik brojnih društvenih i kulturnih priznanja, pokretač Kulturno-prosvetne zajednice Dragačeva, Udruženja samoukih slikara i vajara Dragačeva i Ekološkog Društva Dragačeva.

- Kao veliki hrast bdio je decenijama nad kulturnim, društvenim i javnim životom Dragačeva, ostavljajući za sobom neizbrisiv i neprolazan trag. Čovek - svedok veka, ogromne mudrosti i enciklopedijskog znanja bio je mlađim generacijama iskren prijatelj, mudar savetnik i divan sagovornik. Jutros je naš stari i gorostasni dragačevski hrast pao, ali će večno stamen živeti, a svojim izdancima i besmrtnim delom biti svetionik budućim generacijama i svima nama njegovim prijateljima, učenicima, poštovaocima i sugrađanima - rekli su u Udruženju Naše Dragačevo.

Nikola Nika Stojić rođen je 04. februara 1930. godine. Osnovnu školu završio je u rodnoj Guči, gimnaziju u Čačku, a studije srpskog jezika i književnsti završio je na Beogradskom univerzitetu. Radni vek provodi u Guči kao profesor i direktor u Osnovnoj školi u Guči, te kao direktor Doma kulture.

Čuveni Nika bio je autor više od 70 knjiga poezije, priča, monografija, leksikona..., a pored književnosti bavio se sklupturom i vajanjem.

#Nikola Nika Stojić