AKTUELNO

Poseban dan za Renatu!

Čuvena srpska filmska, televizijska i pozorišna glumica Renata Ulmanski danas proslavlja 91. rođendan.

Foto: Printscreen YouTube/ Film Dobrica

Legendarna glumica rođena je u Zagrebu, 1929. godine, a još kao devojčica bavila se glumom. Glumu je završila u prvoj posleratnoj generaciji u "Dramskom studiju" pri Narodnom pozorištu u Beogradu, 1947. godine. Godine 1961. postala je članica Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, 1967. Beogradskog dramskog pozorišta, a potom i Ateljea 212. Iako je u godinama i u penziji, i dalje radi i snima. Trenutno igra u Jugoslovenskom Dramskom pozorištu u predstavi "Skakvci" Biljane Srbljanović.

Foto: E-Stock/Miloš Rafailović

Imala je preko 100 uloga na filmu i televiziji tokom cele druge polovine prošlog veka i prve dve decenije ovog. Publika je pamti po ulogama iz filmova "Put oko sveta", "Pop Ćira i pop Spira", "Salaš u Malom Ritu", "Lepa sela lepo gore", "Spasitelj", "Belo odelo", "Atomski zdesna"...

Za celokopan rad nagrađena je Statuetom Joakim Vujić joj je dodeljena na Dan Knjaževsko-srpskog teatra, 15. februara 2017. godine i Sterijinom nagradom za naročite zasluge na unapređenju pozorišne umetnosti i kulture 2018. godine.

OVAKO JE SVE POČELO

A sve je počelo dok se na tavanu njene porodične kuće za vreme okupacije skrivao reditelj Jevrejin Erik Hecl, koji joj je, da sebi i njoj prekrati vreme, davao časove glume dok je još bila devojčica. Ispostavilo se to kao dobra škola za kasnije pristupanje Dramskom studiju pri Narodnom pozorištu koji je završila u klasi Mate Miloševića, pa potom postala i članica nacionalnog teatra, zatim novosadskog Srpskog narodnog pozorišta, pa Beogradskog dramskog i najzad, Ateljea 212. U Jugoslovenskom dramskom još uvek igra u „Skakavcima“. A u poslednjem filmu koji je snimila pre dve godine, „Bez stepenika“, igrala je sa svojim kolegom koga više nema – Đuzom Stojiljkovićem.

Autor: S.M.

#Renata Ulmanski