AKTUELNO

Služila je kao model za mnoge crtane filmove, a njeni pokreti će večno ostati sačuvani u crtanom filmu Snežana i sedam patuljaka.

Američka plesačica i glumica Mardž Čempion umrla je u 101. godini života u rodnom Los Anđelesu. Ona međutim, nikada nije postala naročito poznata kao ličnost, ali zato njeni pokreti i gestovi jesu.

Naime, ona je služila kao model za Snežanu kada se Volt Dizni, negde krajem tridesetih godina prošlog veka, upustio u rizičan posao pravljenja dugometražnog crtanog filma. Pokazalo se da je Diznijev pokušaj i te kako imao smisla, a ovaj crtani film je ušao u svetsku antologiju u mnogo kategorija.

Njen otac Ernest, inače plesač, bio je dobar prijatelj Volta Diznija, što je svakako nije omelo u karijeri, međutim, uspeh koji je Snežana doživela ju je kvalifikovao i za mnoge druge uloge. Ona je tako poslužila i kao model za vilu u Pinokiju, za čuvene plesajuće nilske konje u Fantaziji i mnogim drugim filmovima.

Rođena kao Mardžori Belčer, na početku karijere kao da joj je bilo suđeno da bude vezana za crtane filmove, tako da nije čudno što se udala za animatora Arta Babita 1937. godine.

Ovaj brak, nažalost, nije potrajao, međutim, 1947. se udaje opet, ali ovog puta za plesača Gauera Čempiona.

Ovaj potez će značiti prekretnicu u njihovim karijerama. Tih godina se odlično znalo da plesački par koji dominira na filmu čine Fred Aster i Džindžer Rodžers. Međutim, Čempioni su dominirali na televiziji. Zato su smatrani za prvo plesni par koji je doživeo nacionalnu popularnost preko ovog medija, a ni Brodvej nije ostao imun da njihove nastupe.

Par se rastao ranih sedamdesetih godina, da bi Gauer preminuo nedugo potom, 1980. godine. Par je imao dva sina, dok je glumica Kati Sagal (Katey_Sagal) jedna od njenih praunuka.

Čempionova je tako imala prilike da vidi uspehe i mnogih svojih potomaka, dok nama ostaje da uživamo u mnogim njenim radovima koji su, doduše na neobičan način, ostali zabeleženi na filmskim trakama.

#Snežana i sedam patuljaka