AKTUELNO

Likovna kolonija "Na putevima Save Šumanovića" zatvorena je u Šidu izložbom slika ovogodišnjih učesnika kolonije, slikara: Dragane Olujić iz Stare Pazove, Aleksandre Vuksanović, Radojke Samardžija, Bojana Sonjića iz Beograda, Uglješe Colića iz Novog Sada, Vuka Uškinja iz Sremske Mitrovice i Filipa Merdanovića iz Šida.

Njima se na učešću zahvalio direktor KOC-a Srđan Malešević ističući značaj kolonije nastale 1996. godine u čast velikog srpskog slikara Save Šumanovića.

Zbirka kolonije "Na putevima Save Šumanovića" može se koristiti za proučavanje glavnih tokova u srpskom slikarstvu u proteklih 25 godina. To je i zbirka radova najboljih studenata likovnih akademija, akademskih slikara iz Srbije i regiona, koji su činili okosnicu kolonije, istakao je Srđan Malešević.

Foto: Opstina Šid

Umesto na izložbi slike nastale tokom trajanja likovne kolonije "Na putevima Save Šumanovića" naći će se na aukciji, a od sredstava od njihove prodaje biće podignut spomenik Savi Šumanoviću.

Foto: Opstina Šid

"Ideja o kojoj zadnjih godina razmišljamo je kako da slike koje su deo zbirke, a i sama kolonija, ispune svoju svrhu, a to je veličanje lika i dela Save Šumanovića. Na predlog predsednika opštine Šid Zorana Semenovića i sadašnje administracije lokalne vlasti, slike će se naći na aukciji, a da se od tih sredstava podigne spomenik našem slavnom slikaru Savi Šumanoviću u gradu koji je obesmrtio", rekao je Malešević.

#Likovna kolonija

#Na putevima Save Šumanovića

#Šid