AKTUELNO

Među dobitnicima Nobelove nagrade ove godine samo su četiri žene i nijedan Afroamerikanac, što sugeriše da dodela prestižnih nagrada i dalje ima problem s raznolikošću, upozoravaju stručnjaci za CNN.

Od ukupno 931 pojedinca i 28 organizacija koje su tokom godina osvojile Nobela, samo je 16 tamnoputih osoba, a ove godine Nobelovu nagradu nije osvojio nijedan crnac.

Do sada je 12 crnaca osvojilo Nobela za mir, tri Nobela za književnost i jedan nagradu za ekonomiju. Nijedan crnac nikada nije osvojio neku od naučnih Nobelovih nagrada.

S druge strane, Francuskinja Emanuel Šarpantje i Amerikanka Dženifer A. Daudna u sredu su postale prve dve naučnice koje su zajednički osvojile nagradu za hemiju, bez muškog saradnika, i tek šesta i sedma žena koja je ikad pobedila u toj kategoriji.

Takođe, nagradu za fiziku u utorak su dobili Rodžer Penrouz, Rajhard Genzel i Andrea Gez. Gezova je tako postala tek četvrta žena koja je ikada osvojila Nobelovu nagradu za fiziku.

"Problem s nedostatkom rasne raznolikosti nije samo problem Nobelovih nagrada, već je to sistemski društveni problem, koji je prisutan u svim segmentima društva", rekao je profesor hemije Mark Zimer.

On dodaje da nedostatak raznolikosti u nauci može dovesti do nedostatka informacija o određenim demografskim podacima.

"Da bismo se stvarno bavili naukom, trebaju nam svi, a ne samo 30, 40 odsto stanovništva", objasnio je Zimer.

Nagradu za književnost u četvrtak je osvojila američka pesnikinja Luis Glik, čime se ukupan broj dobitnica Nobelove nagrade povećao na 57, što je šest odsto ukupnog broja dodeljenih nagrada. Broj crnaca dobitnika Nobelove nagrade je još manji i iznosi samo dva odsto, navodi CNN.

#Nobelova nagrada