AKTUELNO

U aprilu 1984 izašao je film "Varljivo leto" u režiji Gorana Paskaljevića.

Paskljević je želeo da napravi nešto što će ličiti na one sjajne češke filmove iz šezdesetih godina, znači stilizovane, šarmantne komedije koje pri tom nisu samo smehu posvećene već imaju ironičan odnos prema temi o kojoj govore.

Razmišljajući o tim filmovima i o vremenu kad je studirao u Pragu, zaključio je da bi ovaj film trebalo da bude njegov "homage" zlatnom periodu češke kinematografije i setio se Mencelovog filma "Varljivo leto" (kod nas prevedenog kao "Hirovito leto"), divne, pastelne, tople, humane priče. Uz pomoć Ružice Petrović, producenta u "Avali", koja je postala kuma, film je dobio konačni naslov "Varljivo leto 68".

Foto: Printscreen

Otuda je ovaj, kao i ostali Paskaljevićevi filmovi, uostalom kao i ostvarenja drugih praških đaka obojen sentimentalizmom i izrazitim osećanjem za humorni detalj, za detalj uopšte, za neusiljenu metaforu, veštinom - tipičnom za češke stvaraoce - da se o grubostima govori na nežan način.

Paskaljević tvrdi da nije jedini i da je mnoštvo detalja iz "Varljivog leta 68." istrgnuto iz njegovih, kao i uspomena scenariste filma Gordana Mihića.

#Goran Paskaljević

#Varljivo leto