AKTUELNO

Jedan od najboljih evropskih orkestara započeo je novu sezonu Mocartovim remek delima.

Izvodeći Mocartova remek-dela u tri vezana koncerta, od 17. do 19. septembra u svojoj sali, Beogradska filharmonija vratila se na efektan način, pred publiku nakon pauze od pola godine uslovljene pandemijom korona virusa, a šef dirigent Gabrijel Felc za Tanjug kaže da deli radost sa orkestrom zbog povratka u koncertnu dvoranu.

Jedan od najboljih evropskih orkestara započeo je novu sezonu Mocartovim remek delima. Filharmonija je svirala "Malu noćnu muziku", zatim Simfoniju br.40 u g-molu i Jupiter simfoniju.

Ozareni poštovaoci klasične muzike izlazili su iz sale Beogradske filharmonije sa olakšanjem, jer su konačno bili u prilici da prisustvuju prvorazrednom umetničkom događaju.

Gabrijel Felc za Tanjug kaže da deli veliku sreću sa orkestrom jer su ponovo u prilici da sviraju pred publikom.

Foto: Tanjug/Andrija Vukelić

"Epidemija virusa covid 19 stavila je sve orkestre na svetu u veoma tešku poziciju. Orkestar je grupa vrhunskih muzičara koji moraju da uspostave atmosferu i međusobno poverenje. Svi moramo da dišemo da bi dostogli vrhunski nivo interpretacije. Moramo da uživamo u muzici zajedno da bi publika u koncertu. Sada nismo u prilici da sviramo velike simfonije Šostakoviča ili Malera. Sada su kamerni programi najviše što možemo ponuditi publici, ali delim veliku radost sa orkestrom što smo ponovo na pozornici", kazao je Felc.

Prema njegovim rečima, postoji rezervni plan za ovu specijalnu sezonu Beogradske filharmonije.

"Umesto sezone u uobičajnim uslovima, imaćemo male programe, kamerne projekte. Počeli smo sa Mocartom, a nastavićemo sa kompozicijama Dvoržaka, Čajkovskog, Vivaldija...Nadamo se da će se okolnosti u kojima nastupamo promeniti od početka 2021. godine" kazao je Felc i dodao da ne odustaje od svog omiljenog hobija.

"Nisam odustao od rekreativnog trčanja godinama unazad. Takav je slučaj i u Beogradu", kazao je Felc.

#Gabrijel Felc

#beogradska filharmonija