AKTUELNO

Džon Furnis (38) više od dve decenije ne vidi, a razlog za to su problemi koje je imao u pubertetu. Loša situacija u porodici, ali i van nje, probudili su u Džonu agresivnost koju nije umeo da iskontroliše, pa je usmerio protiv - sebe samog.

Zgrabio je očev pištolj i opalio. Nakon sedam sati borbe, ostao je živ, ali trajno slep. Sa današnje distance, Džon smatra da mu je mrak koji je zavladao, ustvari doneo svetlost u život i potpuno ga promenio.

Počeo je da živi punim plućima, otkrio svoju kreativnost i počeo da se bavi stolarskim zanatom koji je danas prerastao u ozbiljnu kolekciju umetničkih dela od drveta koje sam nabavlja iz lokalne šume u Vošugalu u Vašingtonu.

Opipavajući teksturu i težinu, naučio je da prepozna boju, ali i tačnu šaru drveta sa kojim radi. Sa lakoćom koristi sve mašine koje su potrebne jednom stolaru, osim par komada alata koji su prilagođeni slepim ljudima.

Samo on zna kako mu ovo uspeva, ali Džon danas ostavlja svet bez teksta šta sve ume da napravi kao stolar. Velika strast ka kreacijama ne samo da ga je održala u životu, već može da kaže i da je uspeo.

#Umetnik