AKTUELNO

Ivan Karl, gradski sekretar za kulturu, održao je danas sasatanak sa direktorima beogradskih pozorišta u Ateljeu 212, a u izjavi u kazao je da će publika uskoro u posebnim okolnostima uživo moći da uživa teatarskoj umetnosti.

Sekretarijat za kulturu Grada Beograda, uputio je 12. avgusta Kabinetu predsednice Vlade Srbije predlog mera i preporuka za nastavak rada od septembra pozorišta u zatvorenim salama tokom pandemije virusa kovid-19.

Ovaj predlog preporuka i mera poslat je i svim direktorima beogradskih pozorišta, Narodnom pozorištu u Beogradu i privatnim pozorištima na razmatranje i promišljanje.

Karl napominje da su tema današnjeg sasatanka bili različiti modaliteti funkcionisanja pozorišta zahtevnim okolnostima suzbijanja pandemije virusa Covida 19.

Foto: Tanjug/Tanja Valić

"Blizu smo održivog i dobrog rešenja, ali svakako moramo da sačekamo odluku republičkog Kriznog štaba koja će biti nobavezujuća za sva pozorišta na teritoriji Srbiji" kaže Karl i dodaje da će u sredu 19. avgusta biti održan sasatank u Vladi Srbije gde će prisustvovati predstavnici svih oblasti kulture radi definisanja okolnosti u kojima će u budućnosti osim pozorišta funkcionisati bioskopi, muzički festivali, muzeji...

Gradski sekretar za kulturu veruje da će se na tom sastanku doći do rešenja koja će biti prihvatljiva za sve.

"Kada republički Krizni štab usvoji mere oko funkcionisanja kulturnih dešavanja, ponovo ću održati sastanak a direktorima beogradskih pozorišta i onda videti koje su od naših preporuka najpogodnije za sprovođenje. Tek tada ćemo moći da izađemo sa nekim konkretnim rokovima kada bi publika mogla da se vrati u pozorišne sale. Optimista sam i verujem da će publika uskoro u posebnim okolnostima uživo moći da uživa u teatarskoj umetnosti" kazao je Karl.

Za njega nema dileme da je jako važno da ne bude nikakve euforije oko povratka publike u pozorište.

"Sugerisao sam direktorima pozorišta u Beogradu da na startu ove posebne sezone izađu pred publiku sa manje zahtevnim predstavama gde će se na sceni naći manji broj glumaca. Možda sva pozorišta ne moraju da krenu u sezoni iste nedelje. Sigurno je da će manji broj ljudi biti u prilici da uđe u salu. Možda tek trećina kapaciteta...videćemo..." kazao je Karl

Okolnosti i tajming premijera predstava bili su takođe tema današnjeg sastanka.

"Predložio sam da se premijere u pozorištima odlože za kraj ove i početak sledeće godine u zavisnosti od epidemiološke situacije" kazao je Karl.

Među različitim predlozima mera Sekretarijata za kulturu Grada Beograda stoji da je neophodno da se na ulazu u prostor pozorišta ili neposredno posle ulaska na vidljivom mestu postave obaveštenja o bezbednosnim merama, o obavezi pridržavanja opštih higijenskih mera i mera fizičke udaljenosti u skladu s preporukama Zavoda za javno zdravlje.

Takođe, obavezno je merenje telesne temperature, beskontaktnim termometrima na samom ulasku u zgradu pozorišta svakom pojedinačnom gledaocu, a na službenim ulazima u zgradu pozorišta svim zaposlenima i izvođačima.

Obavezno je korišćenje maski za lice ili medicinskih maski tokom ulaska, boravka i izlaska iz prostora pozorišta, osim kod glumaca i izvođača za vreme igranja predstave.

Neophodna je fizička udaljenost, te se za sve vreme boravka u zatvorenim prostorima, uključujući dolazak i odlazak, preporučuje održavanje fizičke distance između učesnika (posetilaca, izvođača i zaposlenih) od 1,5 metara.

Razmak od dva metra preporučuje se između, i od, izvođača pevačkih deonica i muzičara duvačkih instrumenata.

Preporučuje se i razmak od najmanje dva metra između publike i izvođača na sceni.

Foto: Tanjug AP/Vincent Thian

Organizacija pozorišnih predstava i programa moguća je isključivo u prostorima koji mogu da zadovolje tehničke i bezbednosne uslove u kojima se može poštovati propisana fizička distanca prilikom ulaska, izlaska kao i kretanja i boravka u prostoru, a preporuka je da se sve predstave igraju u velikim salama ukoliko pozorište ima više sala.

Neophodno je ograničenje ukupnog broja posetilaca, tako da mogu istovremeno boraviti u svim prostorima, uz poštovanje preporučene fizičke udaljenosti od 1,5 metara, prema kriterijumu 4 m2 bruto površine po gledaocu.

Njihov predlog je jedna trećina ukupnog kapaciteta sale. Preporučuje se da se unapred označe sva mesta za sedenje međusobno udaljena najmanje 1,5 metara, kao i da se ograniči ulazak najviše onoliko posetilaca koliko ima označenih mesta.

#Ivan Karl

#Pozorište

#Publika