AKTUELNO

Novi film Ivana Ikića "Oaza" imaće svetsku premijeru na Venecijanskom filmskom festivalu, a u okviru prestižnih "Dana autora" ("Le Giornate degli Autori"), saopštila je agencija KomunikArt.

To će biti drugi srpski film koji će tokom 2020. godine imati premijeru na jednom festivalu A kategorije, nakon što je "Otac" Srdana Golubovića u februaru premijerno prikazan u Berlinu, ističe se u saopštenju i dodaje da je oba filma podržao je Filmski centar Srbije.

Ivan Ikić je u izjavi za sajt Filmskog centra Srbije rekao da je kada je čuo ovu vest osetio veliko rasterećenje, nakon meseci strašne neizvesnosti da li će film uopšte biti prikazan u bliskoj budućnosti.

"U takvom veoma konfuznom vremenu, koje se pred nama našlo, Venecija će biti prvi festival koji će se fizički održati pred publikom i koji treba svetsku kinematografiju da probudi iz kliničke smrti nastale usled pandemije. Na kraju, film je pronašao svoj put brže od svih mojih strepnji i nadanja."

Priča Ikićevog filma "Oaza" (ranije poznatog pod naslovom "Korisnici") smeštena je u Dom za decu i mlade ometene u razvoju i preti priču oko ljubavnog trougla između dve devojke i jednog mladića.

Pored scenarista i reditelja Ivana Ikića, poznatog po debitantskom filmu "Varvari" iz 2014. godine, na nastanku „Oaze" su radili: montažer filma Dragan von Petrović, direktor fotografije Miloš Jaćimović, scenograf Dragana Baćović, kostimograf Milica Kolarić, snimatelj zvuka Aleksandar Perović... U filmu glume debitanti Valentino Zenuni, Tijana Marković i Marijana Novakov. Uloge vaspitača poverene su Maruši Mejer i Goranu Bogdanu. "Oaza" je koprodukcija Srbije, Holandije, Slovenije, BiH i Francuske.

#Venecija