AKTUELNO

''Bila jednom jedna devojčica koja se zvala Vila i koja je imala dobro srce. Od ranog detinjstva, njena najveća želja je bila da postane stjuardesa'', ovim rečima počinje čarobna i bajkovita knjiga ''Mimolend i Vila letećih krila'' autorke Jasne Dragojević koju mogu čitati deca iz celog sveta.

Za Pink.rs Jasna Dragojević je objasnila da, iako je knjiga ''Mimolend i Vila letećih krila'' napisana na engleskom jeziku, nju mogu razumeti i deca koja još ne znaju engleski zahvaljujući maštovitim ilustracijama za koje je zaslužna Ana Grigorjev.

Foto: TV Pink Printscreen

- Radeći kao dadilja sa decom koja putuju avionima sa roditeljima, trudila sam se da uradim sve što mogu kako se mališani ne bi plašili letenja avionom - kaže Jasna Dragojević.

Foto: Privatna arhiva

Kako je ona objasnila, dok je radila kao stujardesa dadilja na avionskim letovima, u jednom trenutku se kod nje javila ideja da praveći igračke od jastuka i pričanjem maštovitih priča pomogne deci da prebrode strah od aviona.

- U jednom trenutku je to izlgedalo kao da u avionu ima čarobnjaka i dobrih vilenjaka koji čuvaju decu u tom avionu. Počela sam da pričam priče deci poklanjajući im igračkice od jastuka koje sam pravila - govori Dragojevićeva i dodaje:

Foto: Privatna arhiva

- Deca su zajedno sa mnom učestvovala u kreiranju priče o Mimolendu, i maštom smo oplemenili zajedničko provedeno vreme. Jastuci koje deca dobijaju na poklon simbolizuju radost i ljubav koju unosimo u sve ono što radimo, i zahvaljujući kojoj naš život postaje čaroban - ukazala je autorka knjige.

Foto: Privatna arhiva

Ona nam je objasnila kako se tematikom avijacije koja prožima njenu knjigu savladavaju različiti strahovi i dodala da je knjiga ''Mimolend i Vila letećih krila'' zapravo knjiga vrlina.

Foto: Privatna arhiva

- Cilj knjige je rad na negovanju vrlna, učenje dece kako da uživaju u trenutku, kako da veruju u sebe, kako da veruju u druge i porodicu pre svega - kazala nam je Dragojevićeva i objasnila da su Mimosi, stanovnici Mimolenda, i čarobna Vila letećih krila uvek uz decu.

Foto: Privatna arhiva

Prema njenim rečima, zahvaljujući Mimosima i Vili deca će naučiti kako da se oslobode strahova, steći će vrline, i najvažnije od svega - kako da budu dobri ljudi.

- Mimolend ima zaštitnu boju, a to je plava boja neba, deca imaju i pesmicu o Mimolendu. To je jedna bajka koja se može pričati iz više uglova i autentična je svakom detetu - rekla je Jasna.

Foto: Privatna arhiva

''Mimolend je poput planete Zemelje, ali je ipak drugačiji. U Mimolendu svi razumeju srcem, tu možete razgovarati sa životinjama, drvećem, cvećem, pa čak i vodopadima. Jednom kada ste tamo, videćete Mimose kako lete na zvezdanom sjaju. Čućete drveće kako razgovara sa lavovima, cveće kako peva slonovima, i ptice koje se smeju oblacima. Tu svakodnevno svi stanovnici ove čarobne planete zajedno igraju pozdravni ples Mimolenda'', piše autorka Jasna Dragojević u svojoj knjizi.

#Jasna Dragojević

#Mimoland

#Mimoland by the Flying Fairy