AKTUELNO

Sve je tako nerealno!

Telo glumice u usponu stare 22 godine Elizabet Šort je nađeno pošto je brutalno ubijena 15. januara 1947. u odmaralištu u Leimert Parku u Los Anđelesu. Telo joj je prepolovljeno, nije imalo kap krvi i na njemu nije bilo nikakvih dokaza. Jedini svedok je bio od male pomoći jer je tvrdio da je video samo crnu limuzinu koja je bila parkirana u blizini. Uprkos mnogim teorijama, optužbama i tragovima koji su se pojavili tokom godina, ubica nikada nije pronađen.

DAN KADA JE NJENO TELO PRONAĐENO

Bilo je deset ujutro, januar 1947. godine. Beti Bersindžer je šetala ulicama Leimert Parka u Los Anđelesu sa svojom trogodišnjom ćerkicom kada je na travi ispred jedne kuće ugledala telo. Približila mu se i zaključila da se radi o lutki koje se koriste u prodavnicama odeće. Ali, kad je malo bolje osmotrila telo, shvatila je da se ne radi o lutci. Bilo je to telo 22-godišnje glumice Elizabet Šort, čije je ubistvo postalo jedno od najslavnijih nerešenih ubistva u istoriji.

Naime, njeno telo je bilo prerezano na pola u struku, a rez je izveden neverovatno precizno tako da nijedan unutrašnji organ nije povređen. U telu nije bilo ni jedne kapi krvi i bilo je savršeno čisto. Neni obrazi bili su isečeni od usana do ušiju što je zahvat poznat i kao Galzgovski osmeh. Na grudima i bedrima odsečeni su joj komadi tkiva, a unutrašnji organi pravilno složeni na travi pored nje. Ko god da je ubio Elizabet, to je napravio savršeno promišljeno i bez bilo kakve žurbe.

View this post on Instagram

O caso atraiu a atenção massiva dos media e a investigação chegou mesmo a envolver as autoridades federais. Foi o repórter Bevo Means, do L.A. Herald Express, que deu à vítima a alcunha de Dália Negra, inspirado pelo filme “Blue Dahlia”, do ano anterior. Os seus colegas acabaram por seguir-lhe os passos. No meio do caos mediático 60 pessoas confessaram a autoria do crime, mas todas elas foram ilibadas. No total, foram investigados 25 suspeitos. O caso nunca foi resolvido pela polícia de Los Angeles. Chegou a suspeitar-se de encobrimento, por parte da Divisão de Homicídios. A história de Elizabeth Short foi entretanto imortalizada em romances, filmes e séries. Veja-se o filme “The Black Dahlia”, de Brian de Palma, por exemplo, adaptado do romance homónimo do escritor James Ellroy, de 1987. Sete décadas depois deste crime horrendo, a escritora e detective Piu Eatwell lança uma nova luz sobre o caso, procurando encerrá-lo (ainda que não legalmente). Em “Black Dahlia, Red Rose: The Crime, Corruption and Cover Up of America’s Greatest Unsolved Murder” (algo como “Dália Negra, Rosa Vermelha: o Crime, corrupção e encobrimento do maior homicídio não resolvido da América”, em português), Eatwell traça um retrato do homicida, que seria adepto de necrofilia, tinha destreza com facas e conhecimentos de medicina, tendo em conta o estado em que o corpo foi encontrado.  A autora retoma um relacionamento anterior da vítima e o motivo que o terá levado a cometer o crime. De acordo com Eatwell, Elizabeth ter-se-á envolvido com Mark Hensen, um empresário que mantinha um “harém” de jovens mulheres, com quem exercia o “teste do sofá” (prática que implica uma troca de favores sexuais entre uma pessoa numa condição de aspirante ou subordinada e uma pessoa que lhe seja superior, em nome de algo que tenha interesse para o subordinado). #CrimeandInvestigation #CIFIles #DaliaNegra #BlackDahlia

A post shared by Crime+Investigation Portugal (@crimeinvestigationpt) on

ULOGA NOVINARA U RAZREŠENJU NJENOG UBISTVA I "CRNA DALIJA"

Nakon što je Elizabeth identifikovana, novinari "Los Angeles Examinera" kontaktirali su njenu majku i rekli joj da je njena ćerka pobedila na takmičenju za mis. Tek nakon što su iz nje izvukli što su više informacija mogli, priznali su joj da joj je ćerka zverski ubijena. Nakon toga su joj platili put do Los Anđelesa "kako bi pomogla policiji u istrazi", ali čim je stigla, oni su je sakrili i od policije i od konkurencije kako bi imali ekskluzivne informacije. Ceo slučaj su i svi ostali mediji predstavljali kao senzacionalistički i Elizabet je postala žena koja je "suknjom osvojila ulice Holivuda", koja je volela muškarce u uniformama, a nazvali su je Crna Dalija.

PRVI OSUMNJIČENI

Samo nekoliko dana nakon ubistva, "LA Examineru" se javio čovek koji je tvrdio da je ubio Elizabet i najavio da će im poslati paket sa njenim stvarima. To se i dogodilo. U paketu su bili svi lični dokumenti nesrećne devojke, fotografije, ali i adresar sa imenom Marka Hansena. Kod njega je, naime, Elizabet bila smeštena pa je odmah dobio status osumnjičenog. S obzirom na zaista jezivo ubistvo i medijski senzacionalizam, za slučaj se pročulo i u Americi i Evropi. Odjednom je policija bila zatrpana pozivima ljudi koji su tvrdili da su ubice. Do danas ih je bilo više od 50.

UBIO JU JE UGLEDNI LEKAR?

U najuži krug osumnjičenih policija Los Anđelesa je uvrstila čak 22 ljudi. Sedmorica njih bili su lekari s obzirom da je utvrđeno da je njeno telo isekao neko ko je jako dobro znao šta radi. Ali, slučaj je zatvoren i ubica nikada nije pronađen. Prema svemu sudeći, to bi mogao biti Džordž Hodel, lekar koji je umro 1991. godine. Zanimljivo, pitanje njegove krivice otvorio je 2013. godine. Hodelov sin Stiv koji je tada već bio penzionisani detektiv. Njegov je pas, naime, u blizini kuće nanjušio miris leša, a analiza tla pokazala je tragove razgrađenog ljudskog tela. To, naravno, ne dokazuje da je ubio Crnu Daliju, ali dokazuje da Hodelu ubijanje nije bilo nimalo strano. Još za vreme istrage, Hodel je napustio porodicu i preselio se u Aziju, a dva detektiva su ga čula dok je pričao o ubistvu Elizabet. Stiv je svoje tvrdnje pojačao nizom argumenata, ali policija nije bila spremna ponovo da otvori istragu.

Prava istina se najverovatnije neće saznati nikad.

Autor: N.V.

#Elizabet Šort

#Misterija

#Nerešena misterija

#Ubistvo