AKTUELNO

Fotomonografija "KOLO: 70 godina kasnije" je nastala kroz fotografisanje stotina nastupa i stvaranja hiljada i hiljada fotografija priprema, putovanja, koncerata.

Cilj je bio prikazati tradicionalnu igru na savremen način ali i način na koji funkcioniše Ansambl Kolo, a ujedno i napravi dokument koji može da bude jako lep poklon i prikaz plesa, umetnosti i tradicije Srbije. 

Knjiga je podeljena u 10 celina. Listanje počinje sa krupnim kadrovima šaka. Kako se ulazi u Kolo i šta je suština u povezivanju ljudi da počnu sa igrom. Nakon toga upoznajete se sa salom i pripremama igrača za koncert i prelazite u kolor gde fotografijama izlazite na scenu i kroz fotografiju gledate ples kroz uglove koje kao pubika iz sale nemate mogućnost da vidite. Ostala polja su istraživačka i prikaz kako tradicionalni ples još može da se posmatra. 

Foto: Jelena Janković

S obzirom na moje prethodno iskustvo koje je podrazumevalo višegodišnje istraživanje pokreta kroz savremenu igru, moj novi poziv mi je omogućio da se upoznam sa plesom tradicionalne igre sa kojim nikada pre toga nisam imala susret. Svaka pokret ima svoje značenje, povezivanje i nošnja koja me iznova i iznova iznenađuje. Narodna nošnja ima mnogo značenja u različitim kontekstima, ali za mene, narodna nošnja je u stvari moda jednog vremena i naroda, a to smo baš i prikazali kroz u knjizi. U današnje vreme, kada se umetnička fotografija marginalizuje zbog selfie kulture, kao i same komercijalizacije, Ansambl KOLO je uspeo da prepozna vrednost kroz ovu publikaciju koja će vam pružiti priliku da slikom osetite emociju i rad institucije koja već 70 godina neguje i čuva tradicionalnu srpsku kulturu - istakla je Jelena Janković, umetnička fotografkinja iz Beograda, koja je jednoglasno odabrana od strane žirija za fotografiju “KOLO” kojom je osvojila Nacionalnu nagradu za Srbiju na prestižnom takmičenju "Sony World Photography Awards 2020" u Londonu, na kome je već učestvovala 2017. i osvojila prvu nagradu fotografijom "Selfi kultura”.
View this post on Instagram

KOLOROID🟢 @ansambl_kolo 〰️ Počeli smo da radimo na ovom projektu sa vrlo jednostavnom idejom: napraviti seriju intimnih, spontanih portreta koji nisu samo dokumentarni, već opipljivi, stvarni. Nešto što bi istovremeno predstavljalo i sve vrednosti Ansambla KOLO, ali i prikazalo pravu stvarnost umetnosti, onoga što se dešava ”izascene”. Lepotu i haos tih trenutaka. Svaki od portreta nastao iza scene pred sam nastup, u trenutku kada tamo vlada potpuni haos: nameštaju se nošnje, igračijure na svoje početne pozicije, svi su nervozni i uzbuđeni. Bašu tom trenutku, ja ih fotografišem dok stoje ispred pozadine koja je plastična mušema koju koristimo u domaćinstvima, vikendicama, po stolovima. Tu mušemu sam umesto stola zalepila na zid. Fotografisala sam ih polaroidom i dok se fotografija „suši” u ruci, oni jure ka sceni gde odmah počinju svoj nastup. Sve što se desi za tih 20 sekundi, sve emocije, boje, sav haos, sveje stalo u jedan kvadrat. Takođe, jedan od putokaza ka stvaranju ovih portreta bio je sam kostim igrača. Narodna nošnja ima mnogo značenja u različitim kontekstima, ali za mene, narodna nošnja je u stvari moda jednog vremena i naroda. 🟢

A post shared by Jelena Jankovic/Tereza Marconi (@bitefzena) on

Impozantna biografija

Jelena Janković je fotografkinja sa snažnom umetničkom vizijom. U svom radu istražuje ljudsku prirodu i psihološke aspekte odnosa kroz puni spektar fotografskih žanrova, od dokumentarne do pozorišne, modne i konceptualne. Njene fotografije i projekti nastaju istraživanjem ljudi, situacija, senzacija, svetla, boja i imaginacije. Svoj rad je izlagala u gradovima širom sveta poput Moskve, Pariza, Meksiko sitija, Istanbula, Tokija, Londona, Kuala Lumpura, Tbilisija, Sijene, Zagreba... Dobitnica je nekoliko najznačajnih internacionalnih nagrada za svoj rad.

Autor: Pink.rs

#Jelena Janković

#ansambl kolo

<
'