AKTUELNO

Ukupno 52 filma je selektovano i oni će se takmičiti za Grand Prix festivala u pojedinačnim katagorijama za koje su prijavljeni, a na Martovskom festivalu dodeljuju se i nagrade –za najbolju režiju, kameru, montažu i dizajn zvuka/muziku.

Jedan od najstarijih filmskih festivala u Evropi i u svetu, Martovski festival67. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma biće održan od 25. do 29. marta 2020. u Domu omladine Beograda. Trajaće 5 dana, a publici će predstaviti bogat filmski program u nekoliko nacionalnih takmičarskih kategorija: dokumentarni film do i preko 50 minuta, eksperimentalni film i video art, animirani film i kratki igrani film –kategorija za koju postoji i međunarodna selekcija.

O filmovima koji su ušli u takmičarski program ovogodišnjeg festivala odlučivala je selekciona komisija u sastavu: Milan Nikodijević, reditelj, scenarista i producent; Vladimir Šojat, filmski i TV montažer, filmski autor i video umetnik; Nikola Majdak mlađi, snimatelj, animator, reditelj i predavač. Stručni saradnik selekcione komisije je Dragan Nikolić, urednik filmskog programa Doma omladine Beograda. Novi umetnički direktor Martovskog festivala je Dejan Dabić, dugogodišnji urednik filmskog programa Niškog kulturnog centra, scenarista, reditelj i publicista.

Ukupno 52 filma je selektovano  i oni će se takmičiti za Grand Prix festivala u pojedinačnim katagorijama za koje su prijavljeni, a na Martovskom festivalu dodeljuju se i nagrade –za najbolju režiju, kameru, montažu i dizajn zvuka/muziku.

Predstavljamo program dokumentarnih filmova koji se na 67. Martovskom festivalu takmiče za Gran Pri nagradu u kategoriji dokumentarnog filma preko 50 minuta.

Havana Dreams // 27. mart u 19:00 // DOB, Velika sala2020. / 52’Produkcijska kuća: Zero produkcijaRežija i produkcija: Igor M. Toholj Ostati ili napustiti Kubu? Dokumentarni esej snimljen u decembru 2011, kada je Fidel Kastro posle 52 godine preneo vlast svom bratu Raulu, istražuje život Havane na političkom raskršću. Kombinuje arhivu, savremene snimke iz „voajerske“ vizure stanovnika starog jezgra grada u svakodnevnim životnim situacijama i ispovesti ljudi o želji da ostanu iliprinudi da odu iz domovine.

Solčence zahaja // 28. mart u 17:00 // DOB, Velika sala2020. / 53’ 30”Produkcijska kuća: Bandur filmRežija: Stefan Krasić Produkcija: Dragan IvanovićAna Hofman kreće u potragu za poreklom najpoznatije slovenačke narodne pesme „Solčence zahaja“, onog trenutka kada spozna da to uopšte nije slovenačka, a pogotovu ne narodna pesma.

Speleonaut – Pod kamenim nebom // 26. mart u 21:00 // DOB, Amerikana2018. / 56’30”Produkcijska kuća: CVK KVADRATRežija: Sonja ĐekićProdukcija: Svetlana Popović, Zoran Popović, Sonja ĐekićPriča o velikom zaboravljenom podvigu, o čudima svemira,o tajnama planete na kojoj živimo! U vreme osvajanja Meseca, u leto 1969. godine, Milutin Veljković stupa u svet prigušenih čula i tokom svog dugog boravka u pećini Samar spaja istoriju čovečanstva – od pračoveka do astronauta!

To sam što jesam – Gipsy Mafia // 26. mart u 19:00 // DOB, Amerikana2019. / 50’48’’Produkcijska kuća: All Inclusive Films & Gete Institut BeogradRežija: Andrijana Stojković Produkcija: Frank Baumann, Zorica Milisavljević, Andrijana Stojković Dva brata Roma kroz hip-hop govore šta im je na duši, a njihove jake, oštre reči odzvanjaju kroz evropski kontinent.

Umetnost sećanja // 27. mart u 19:00 // DOB, Amerikana2019. / 61’ 44”Produkcijska kuća: Fini Šnit ProductionRežija i produkcija: Jelena Radenović

Tema filma su monumentalni spomenici podignuti u periodu socijalizma, kao dokaz da je istinsko umetničko delo neprolazne vrednosti i da živi nezavisno od smenjivih i prolaznih ideologija i političkih sistema.

Autor: S.P

#Beograd

#Dom omladine

#Dom omladine Beograda

#Film

#Martovski festival

'