AKTUELNO

Martovski festival – 67. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma biće održan od 25. do 29. marta 2020. u Domu omladine Beograda, koji je i organizator događaja.

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, 67. po redu, poznatiji kao Martovski festival, biće održan od 25. do 29. marta, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Domu omladine Beograda.

Pomoćnik gradonačelnika i predsednik Odbora Martovskog festivala, Andreja Mladenović podsetio je da je ovo festival sa najdužom tradicijom u Srbiji, ali i u regionu, i grad Beograd ponosi se što je u svetu filmske umetnosti upravo on domaćin i organizator festivala sa tako dugim trajanjem.

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma je stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd. Pokrovitelji festivala su Grad Beograd, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Filmski centar Srbije. Prijatelj festivala je kompanija „Lukoil Srbija”. Nadam se da ćemo ispuniti očekivanja filmskih stvaralaca i publike, te da će u što većem broju posetiti festival i pogledati filmove. Ono što je specifično za ovaj festival jeste mogućnost da publika razgovara sa autorima i kroz radionice sazna nešto više o temama koje ih zanimaju. I prethodnih godina insistirali smo na tome da se i prateći program festivala što više obogati izuzetno cenjenim i važnim autorima u ovoj oblasti – rekao je Mladenović.

Osvrćući se na slavne umetnike kojima je ovaj festival bio „odskočna daska”, dodao je da će i ove godine biti pruženo dovoljno informacija i šansi, posebno domaćim autorima, kako bi se prikazali u što boljem svetlu.

Želimo da mlade ljude koji kroz svoje pokušaje pravljenja kratkih igranih filmova ulaze u svet filma, podstaknemo da budu aktivni i konkurentni u ovom delu umetnosti, koji je vrlo teško osvojiti. Takođe, što se tiče broja nagrada i kategorija, koncept festivala ostaje isti – kazao je Mladenović.

Gradski sekretar za kulturu Ivan Karl naglasio je da 67. Martovski festival postaje javno dobro svih nas, kao što neki filmovi posle određenog broja godina postaju „public domain” filmovi, što znači da svako može da ih gleda.

Martovski festival kao neka vrsta „public domaina” svih ljudi koji prate film na prostoru bivše Jugoslavije, a pogotovo u Beogradu, bio je možda mesto prvog susreta sa filmskom umetnošću. Grad Beograd, odnosno Sekretarijat za kulturu, opredelio je osam miliona dinara za ovogodišnje izdanje, ali je taj budžet zahvaljujući pokroviteljima ovog festivala znatno veći. Dom omladine Beograda, koji nije samo domaćin već i organizator festivala, pokazao se kao dobro rešenje kako za Martovski tako i za Beogradski džez festival – kazao je Karl i dodao da postoje svi preduslovi za jedno dobro izdanje.

Nenad Dragović, V.D. direktora Doma omladine Beograda, podsetio je na to da su organizacioni poslovi Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma već četvrtu godinu zaredom povereni ovoj instituciji. On je istakao da će Dom omladine i ove godine učiniti sve što je u njegovoj moći da Martovski festival opravda poverenje i privuče brojnu publiku.

Pred nama je bio ozbiljan posao da festival osavremenimo, približimo duhu vremena i postavimo na zdrave osnove, ne zaboravljajući njegovu tradiciju. U pripreme 67. Martovskog festivala ušli smo sa mnogo većim iskustvom i svi zajedno vredno radimo na tome da ove godine festival bude programski još kvalitetniji i uspešniji – rekao je Dragović i dodao da je važno obezbediti dugotrajnost i novi značaj festivala za vremena koja dolaze.

Novi umetnički direktorki Martovskog festivala je Dejan Dabić, dugogodišnji urednik filmskog programa Niškog kulturnog centra, scenarista, reditelj i publicista.

Isti je broj nagrada i takmičarski program, kakav je bio i prethodnih godina. Imamo dokumentarne filmove do 50 minuta i preko 50 minuta, kratke igrane, animirane, video-art i kratke igrane filmove koji su u međunarodnoj selekciji – rekao je Dabić.

Foto: Promo

Jedan od najstarijih filmskih festivala u Evropi i svetu i ove godine trajaće 5 dana, a publici će predstaviti bogat filmski program u nekoliko nacionalnih takmičarskih kategorija: dokumentarni film do i preko 50 minuta, eksperimentalni film i video art, animirani film i kratki igrani film - kategorija za koju postoji i međunarodna selekcija. Planirane su brojne specijalne projekcije, stručni programi i tribine za profesionalce i studente, susreti i razgovori sa gostima festivala, master-klasovi i drugi prateći programi.

Do 20. februara u toku je konkurs za prijavu filmova za takmičarsku selekciju 67. Martovskog festivala, a prijavljivanje se vrši isključivo preko zvaničnog sajta.

O filmovima koji će ući u takmičarski program ovogodišnjeg festivala odlučivaće selekciona komisija u sastavu: Milan Nikodijević, reditelj, scenarista i producent; Vladimir Šojat, filmski i TV montažer, filmski autor i video umetnik; Nikola Majdak mlađi, snimatelj, animator, reditelj i predavač; kao i Dejan Dabić, umetnički direktor Martovskog festivala i Dragan Nikolić, reditelj, urednik filmskog programa Doma omladine Beograda. I ove godine selektovana ostvarenja će se takmičiti za Grand Prix festivala u pojedinačnim katagorijama za kojе su prijavljeni, a na Martovskom festivalu dodeljuju se i strukovne nagrade – za najbolju režiju, kameru, montažu i dizajn zvuka/muziku.

Pored takmičarskog, 67. Martovski festival imaće i bogat revijalni filmski program podeljen u celine „Svetska panorama“ i „Regionalna panorama“, a ovom prilikom najavljujemo prve projekcije i goste.

Istaknuti srpski autor animiranih filmova Borislav Šajtinac, koji živi i radi u Francuskoj, kao član žirija biće gost 67. Martovskog festivala, a njegov kratki animirani film „Kad oružje govori“ (Quand les armes parlent, Francuska, 2019, 6'6'') imaće svetsku premijeru u Beogradu, u okviru programske celine „Svetska panorama“. Iz regiona nam u goste stiže poznati hrvatski reditelj i scenarista Branko Schmidt, čiji će film „Prvi do srca - Ivo Gregurević“ (Hrvatska, 2019, 51') imati srpsku premijeru na 67. Martovskom festivalu. Nedugo nakon smrti Ive Gregurevića HRT je donela odluku da producira biografski dokumentarac o životu i delu velikana hrvatskog glumišta, a rad na filmu trajao je oko 9 meseci. Scmidt i deo ekipe filma predstaviće se publici u Beogradu.

Martovski festival obnavlja nekadašnju saradnju sa Festivalom u Klermon Feranu, jednim od najznačajnijih festivala kratkometražnog filma na svetu. Publika će biti u prilici da vidi ekskluzivan izbor ostvarenja sa ovogodišnjeg i prethodnih izdanja ovog festivala, uz gostovanje Marie Pujo-Gay iz organizacionog odbora, koja će predstaviti filmove i biti mentorka u programu radionica našeg festivala.

Jedna od brojnih radionica na ovogodišnjem Martovskom festivalu biće posvećena kratkometražnom filmu, u okviru koje će mentori razmatrati projekte prijavljenih učesnika i davati im korisne savete i smernice. Poseban fokus biće na mentorskom radu sa studentima Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, Akademije umetnosti u Beogradu, kao i sa studentima filmskih akademija iz Novog Sada i Banja Luke. 

U okviru tribinskog programa, kao i obično govoriće se o važnim i aktuelnim temama, a za sada najavljujemo razgovor posvećen festivalima dokumentarnog i kratkometražnog filma iz Srbije i regiona.

Martovski festival tradicionalno je mesto susreta filmskih autora iz zemlje i inostranstva, producenata, distributera i predstavnika renomiranih filmskih festivala, novinara i kritičara, studenata i profesionalaca. To je mesto za promociju dokumentarnog, animiranog, kratkometražnog i eksperimentalnog filma, platforma za inspiraciju i razvoj novih ideja, kao i prilika za domaću publiku da pogleda uzbudljive, pažljivo odabrane aktuelne naslove, koje inače nema prilike da vidi u bioskopskoj ponudi.

Cena ulaznica ista je kao i prošle godine, 200 dinara, dok studenti filmskih akademija uz indeks mogu besplatno da posećuju projekcije. 

Foto: Promo

Autor: M.Đ.

#Film

#Martovski Festival/Promo

#Martovski festival

'