AKTUELNO

Na ovogodišnjem FEST-u biće prikazana čak 24 filma iza kojih stoje ženski autori, što je četvrtina programa i veliki pomak u odnosu na prethodne godine, saopštili su organizatori.Kako se navodi, "to pokazuje da se prostor u ovoj, pretežno muškoj industriji, polako otvara i postaje inkluzivniji".

Među ženskim autorima koje će gledaoci FEST-a moći da vide su i iranska rediteljka Mardjan Satrapi čiji će film "Radioaktivno", posvećen Mariji Kiri imati četiri projekcije.

Prva žena-reditelj u Saudijskoj Arabiji Haifa al-Mansur predstaviće se publici FEST-a filmom "Idealni kandidat", koji govori o Marjam, doktorki koja se kandiduje za gradsko veće uprkos reakciji okoline koja ne može da se pomiri sa ženskim kandidatom.

Haifa al-Mansur je poznata i po tome što je snimila i prvi dugometražni film koji je u potpunosti snimljen u Saudijskoj Arabiji "Vadjda", za koji je pisala i scenario, a koji je publika u Srbiji već imala prilike da vidi.

Međunarodni filmski festival FEST 2020, čiji je organizator Ustanova kulture grada Beograda Centar beogradskih festivala, biće održan od 28. februara do 8. marta, a pod sloganom "Sakupljači emocija" biće prikazano ukupno 96 premijernih filmova.

#Fest

'