AKTUELNO

Maksimovića su 18. novembra na Zelenom vencu u Beogradu pretukli huligani, a njegova borba sa povredama trajala je skoro tri meseca. Maksa nije izdržao smrtonosne povrede i preminuo je 4. februara.

Popularni glumac Dragan Maksimović Maksa preminuo je na današnji dan pre 19 godina od posledica brutalnog prebijanja od strane grupe neonacista, navijača Rada.

Huligani su, nakon izgubljene utakmice, zbog njegove tamnije puti pomislili da je Rom i to im je bio dovoljan razlog za ovaj zverski napad.

Maksa je bio dugogodišnji astmatičar, dijabetičar i sveže operisan od katarakte i nije im se suprotstavio kada su ga napali, trudeći se da sačuva operisano oko. Vlasnik restorana nije pritekao u pomoć gostu u nevolji, već ih je sve isterao na ulicu, gde je nastavljeno nemilosrdno batinanje naočigled prolaznika, koji su okrenuli glavu od prizora bespomoćnog sugrađanina.

Glumčev rođak ga je kasnije taksijem prebacio u Urgentni centar, gde su konstatovani prelomi butne kosti i karlice. Potom je prebačen na ortopediju a onda na pulmologiju. Butna kost nije mogla da mu sraste pa su ga ponovo vratili na ortopediju ali lekari, zbog sve lošijeg stanja u kome se glumac nalazio, nisu mogli da ga operišu.

Početkom februara 2001. pao je u komu, a preminuo je 4. februara 2001. od embolije. I posle svirepog napada i skoro tri meseca koja je proveo u bolnici, do samog kraja odbijao je da sarađuje sa policijom i pruži podatke o napadu, jer je zahtevao da se, kako je tada rekao, ovi mladi ljudi ne gone krivično delo.

Ubice Maksimovića nikada nisu pronađene i kažnjene za ovaj monstruozni zločin, a čitav događaj i njegova smrt nisu bili predmet medijske pažnje, niti je bilo ikakvih reakcija.

Foto: Printscreen YouTube/TvStudioB

Spomen-ploča Maksimoviću postavljena je 18. novembra 2006. na inicijativu reditelja Gorana Markovića, koji je, u pismu tadašnjim gradskim vlastima, ukazao prethodno da je Maksimović iz nekog razloga zaboravljen, a njegov strašan kraj zataškan, te da ubice nisu privedene pravdi.

Maksimović je rođen 7. februara 1949. godine u Podujevu. Ostvario je više od 60 uloga u pozorištu, na filmu i televiziji.

U Narodnom pozorištu u Beogradu debitovao je 1971. ulogom Vojnika u predstavi "Majka Hrabrost i njena deca".

Tokom tri decenije na sceni tog teatra ostvario je zapažene uloge u predstavama "Sarajevski atentat" "Mandragola", "Britanik", "Lenjin, Staljin, Trocki" "Ribarske svađe", "Kraj partije", "Maksim Crnojević" ...

Foto: Printscreen YouTube/bozans

Maksimović će najviše ostati upamćen po glavnoj ulozi u filmu "Petrijin venac" koja mu je donela ogromnu slavu. Glumio je još I u filmovima "Šmeker", "Vreme čuda", "Poslednji krug u Monci", "Rane", "Pad Italije", "Nož", "Mi nismo anđeli", "Crni bombarder", "Stršljen", "Lepa sela, lepo gore"...

Igrao je i u televizijskim serijama "Otpisani", "Duvanski put", "Priče iz majstorske radionice", "Četrdeset osma - Zavera i izdaja", "Otvorena vrata", "Gore dole"...

#Dragan Maksimović

'