AKTUELNO

Iznenadićete se!

Iako mnogi misle da su legende našeg glumišta, koji su obeležili jugoslovensku i srpsku kinematografiju, završili Akademiju, to obično nije slučaj. Neki od njih su pokušali da je upišu, dok drugi nisu ni želeli. Kako bilo, njima se nacija divila zbog talenta.

PAVLE VUISIĆ

Pavle Vuisić se glumom aktivno bavio od 1950. godine, a malo ljudi zapravo zna da on nije završio Fakultet dramskih umetnosti. Studirao je pravo i sve do početka 50-ih ogledao se u novinarstvu (Radio Beograd). Nepunu sezonu glumio je u Pančevačkom pozorištu, istovremeno je statirao na filmu Čudotvorni mač (1950) Voje Nanovića i bezuspešno pokušao da se upiše na Akademiju. Snimio je veliki broj filmova i televizijskih serija (tačno 177). Nije imao formalnog glumačkog obrazovanja. Bio je glumac širokog dijapazona, te glumio u raznim ulogama.

Foto: Printscreen YouTube

MIODRAG PETROVIĆ ČKALJA

Miodrag Petrović Čkalja jedan je od najistaknutijih komičara na ovim prostorima. Iako je glumio u mnogobrojnim kultnim filmovima i serijama, Čkalja je zapravo završio studije veterinarske medicine Univerziteta u Beogradu.

Foto: Printscreen YouTube

RADMILA SAVIĆEVIĆ

Ova izvrsna glumica ostvarila je sijaset fenomenalnih uloga zbog kojih će ostati upamćena kao jedna od najbolji koje je domaća kinematografija imala. Radmila je završila Žensku zanatsku školu jer majka nije imala mogućnosti da joj pruži školovanje u gimnaziji u koju su išla deca bogataša. Kako je znala da joj ne može priušti odlazak na studije, majka ju je usmerila da završi žensku stručnu spremu, kako bi imala svoj zanat i time obezbedila sebi siguran hleb. Majka je želela da Rada bude šnajderka, i da joj, kad dođe vreme, preda mašinu u miraz i uda je.

Foto: Printscreen YouTube/Serbian Sitcoms

NEDA ARNERIĆ

Neda je sa 16 godina upisala Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u klasi profesora Milenka Maričića. Međutim, nije završila Akademiju jer je zakon branio da studenti prve i druge godine snimaju filmove i predstave, a Nedi su stizale brojne ponude koje nije mogla da odbije.

Njeni roditelji su insistirali da bude fakultetski obrazovana jer su se plašili da neće imati od čega da živi kada popularnost prođe. Zato je glumica zagrejala stolicu i 1980. godine je diplomirala istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Foto: Beta/Saša Đorđević

Autor: Pink.rs

#Glumci

#Miodrag Petrović Čkalja

#Neda Arnerić

#Pavle Vuisić

#Radmila Savićević

'