AKTUELNO

Budite najbrži i osvojite karte za "Festival romske kulture i aktivizma" u Domu omladine!

U petak, 13. decembra od 20 do 23 h, u sali Amerikana Doma omladine biće održana FRKA#5, (FESTIVAL ROMSKE KULTURE I AKTIVIZMA). Na festivalu će nastupiti: glumica Gorica Popović, glumac Slobodan-Boda Ninković, pevačica Aleksandra Slađana Milošević, grupa Kal, Ivan Kurtić, Dušan Kurtić i orkestar Ivana Makevića.

Ovo je već peta godina kako Romski kulturni centar i partnerske organizacije organizuju festival FRKA, sa ciljem da postane najveći tradicionalni događaj u Evropi i da svojim aktivnostima stavi u žižu ljudska i manjinska prava.

Foto: Promo

U Srbiji, manifestacije iz oblasti kulture i kulturno-umetničke aktivnosti Roma su ograničene na lokalni nivo, a njihov domet se uglavnom završava publikom iz romske zajednice. Kulturni događaji Roma retko su zastupljeni na javnim medijskim servisima i obično nemaju adekvatno mesto u vodećim institucijama kulture. FRKA#5 je jedan od načina da se pronađenovi model kako bi se naglasile pozitivne vrednosti Roma kao što su: vrhunska umetnost (naročito iz oblasti muzike), slobodan duh, tolerancija i dr. Cilj festivala je da predstavi savremenu romsku kulturu na kreativan i inovativan način, bez isticanja kulturnih i etničkih razlika, naglašavajući univerzalne vrednosti koje su nam zajedničke.

Delimo karte najbržim čitaocima portala Pink.rs!

Portal Pink.rs podeliće najbržim čitaocima 3x2 karte za festival, a sve što je potrebno jeste da nam na mejl adresu informativaportal@gmail.com pošaljete ime, prezime i svoj broj telefona. Prva tri čitaoca koji se jave na ovu mejl adresu, dobiće besplatne karte. Srećno!

Trenutno je romska zajednica kao I njihova kultura marginalizovana u svim aspektima socijalnog i ekonomskog života.

Želja organizatora je da romska kultura bude atraktivnija i dostupnija svima, bez obzira na nacionalnu pripadnost, obrazovni status i starost, da dobije na snazi i privuče pažnju javnosti u promovisanju otvorenog dijaloga, koji je okrenut ka rešavanju problema i najvažnijih pitanja romske zajednice.

Foto: Promo

Prvi događaj ovakvog tipa u Srbiji je organizovan 25. septembra 2015. Ispred Vlade Srbije setom prilikom okupilo oko 250 učesnika, gde im se obratila između ostalih, i predstavnica Evropskog parlamenta – Soraja Post. Povorka učesnika je prošetala Nemanjinom ulicom, ispred autobuske stanice Beograd je uručena humanitarna pomoć migrantima, a nakon toga, u MikserHouse-u otvorena je izložba “Romi i umetnost“ Ivana Prede. Usledile su tribina „Evropa, Balkan iRomi“, debata o Romkinjama između tradicije i emancipacije i projekcija filma o Šabanu Bajramoviću. U večernjim satima nastupili su: bend Crne mambe iz Niša, Gipsy mafia iz Zrenjanina i GRUBB iz Beograda.

Festival FRKA#5 podržali su: Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Sekretarijat za kulturu – Grad Beograd, Ministarstvo kulture i informisanja, SOKOJ i Organizacija za kolektivno ostvarivanje prava interpretatora. 

#Dom omladine

#Festival romske kulture i aktivizma

#Frka

'