AKTUELNO

Na večni počinak biće ispraćen u najužem krugu rodbine.

Vladimir-Vlada Petrić, znameniti profesor Harvardovog Univerziteta, osnivač Harvardovog filmskog arhiva i pionir Televizije Beograd, preminuo je u Beogradu. Sahrana će biti obavljena u Beogradu u najužem krugu rodbine, po njegovoj želji.

Vladimir Vlada Petrić rođen je 1928. u Prnjavoru, u Bosni i Hercegovini. Jedan je od najznačajnih filmskih istoričara i teoretičara filma u svetu. Prvi je doktor filmskih nauka u Americi. Dobitnik je brojnih značajnih nagrada u zemlji i inostranstvu, među kojima se izdvaja prestižna nagrada iz 2010. Antologijskog filmskog arhiva iz Njujorka. Osnivač je i prvi direktor Harvardovog filmskog arhiva.

Bio je urednik filmskog programa i reditelj dramskih emisija u RTV Beograd od samog osnivanja televizije. Režirao je nekoliko predstava u pozorištu, među kojima se izdvaja Teatar Joakima Vujića za koju je dobio Sterijinu nagradu 1959., kao i predstava -oraotorijum Slovo svetlosti (1966) koja je u tadašnjoj Jugoslaviji doživela samo pet izvođenja budući da je bila "politički nepodobna".

Napisao je mnoštvo značajnih knjiga iz oblasti filma, televizije, pozorišta i teorije umetnosti, od kojih su dve knjige uvrštene kao udžbenici na filmskoj Akademiji u Beogradu. Napisao je brojne pozorišne i filmske kritike i eseje; objavljivao mnogobrojne članke i studije u zemlji: Кnjiževnost, Delo, Savremenik, Кnjiževne novine, Scena, Borba, Politika, itd., kao i u prestižnim svetskim magazinima: Sight&Sound London, Film Quarterly Los Angeles, Film Criticism Los Angeles, Film Comment New York, Cinema Journal New York, QRFS, Los Angeles, Review of History and Literature New Orleans, Dreaming Los Angeles.

Sa svojom suprugom, glumicom Darom Čalenić, osnovao je Fond "Dara Čalenić" koji svake godine dodeljuje dve novčane nagrade na Sterijinom pozorju u Novom Sadu za najboljeg glumca i najbolju glumicu do 30 godina.

Njihova Fondacija Кino-Teatar dodeljuje i novčanu nagradu na Festivalu autorskog filma u Beogradu za najsinematičniju sekvencu u filmu. Pored toga, već više od petnaest godina redovno donira značajna novčana sredstva za biblioteku Jugoslovenske kinoteke, kao i druge festivale i kulturne organizacije.

Autor: Pink.rs

#Dara Čalenić

#Vladimir Petrić

'