AKTUELNO

Ekonomisti Abidžit Banerdži, Ester Duflo i Majkl Kremer dobitnici su Nobelove nagrade za ekonomiju za 2019. za "njihov eksperimentalni pristup ublažavanju siromaštva na globalnom nivou", saopštila je danas Švedska kraljevska akademija nauka u Stokholmu.

- Ovogodišnji laureati uveli su novi pristup u dobijanju pouzdanih odgovora o najboljim načinima borbe protiv globalnog siromaštva - saopštili su članovi Akademije.

- Ukratko, to podrazumeva podelu ovog pitanja na manja, efikasnija pitanja, kao na primer koje su to najefikasnije intervencije za unapređenje obrazovanja ili zdravlja deteta -  navodi se u zvaničnom obrazloženju Švedske kraljevske akademije.

Nagrađeni ekonomisti su, kako je saopšteno, pokazali da se na ta manja, preciznija pitanja, često najbolje može odgovoriti kroz pomno osmišljene eksperimente među ljudima koji su najteže pogođeni posledicama siromaštva.

Uprkos nedavnim dramatičnim poboljšanjima, jedno od najhitnijih pitanja čovečanstva je smanjenje globalnog siromaštva u svim njegovim oblicima, poručuju iz Akandemije.

- Više od 700 miliona ljudi i dalje živi sa izuzetno niskim primanjima, a svake godine oko pet miliona dece mlađe od pet godina i dalje umire od bolesti koje se često mogu sprečiti ili izlečiti jeftinim tretmanima - dodaje se u saopštenju Akademije.

Banerdži i Duflo su profesori na Institutu za tehnologiju u Masačusetsu, dok je Kremer profesor na Univerzitetu Harvard.

Duflo je tek druga žena u istoriji koja dobija Nobelovu nagradu za ekonomiju i, takođe, najmlađi dobitnik tog prestižnog priznanja ikada.

Nagradu za ekonomiju nije ustanovio Alfred Nobel lično, već centralna Banka Švedske (Riskebank) 1968. godine u znak sećanja na Nobela.

Nagrada iznosi devet miliona švedskih kruna (jedan milion dolara), a prva Nobelova nagrada za ekonomiju dodeljena je 1969. godine.

Svim dobitnicima, osim dobitniku Nobelove nagrade za mir, biće uručene nagrade 10. decembra - na godišnjicu Nobelove smrti 1896. godine u Stokholmu. Dobitnik nagrade za mir dobiće nagradu u Oslu, u Norveškoj.

Prošlogodišnja Nobelova nagrada za ekonomiju otišla je u ruke američkih ekonomista Vilijama Nordhausa i Pola Romera.

Nordhaus je dobio nagradu za rad u oblasti "klimatske ekonomije", odnosno uticaja klimatskih promena na ekonomije, a Romer za endogenu teoriju rasta.

#Nobelova nagrada

'