AKTUELNO

Šesti međunarodni festival saksofona u Srbiji "Belgrade SAXperience" (2-5. oktobar) biće svečano otvoren koncertom WORLD PREMIERES u Atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu, u sredu 2. oktobra u 19 časova.

Ovaj koncert okupiće velike međunarodne muzičke zvezde, saksofonistu Gordana Tudora i Milanski kvartet saksofona, a publika će imati priliku premijerno da čuje kompoziciju Aleksandra Sedlara, naručenu i komponovanu za festival, kao i novu kompoziciju Ante Grgina i Rija Node specijalno pisanu za Gordana Tudora.

Foto: Promo.

Gordan Tudor je jedan od vodećih muzičara svoje generacije, aktivan kao solista, kompozitor i pedagog. Višestruki je pobednik državnih i međunarodnih takmičenja saksofonista i kompozitora, kao i dobitnik najviših umetničkih i diskografskih nagrada. Nastupao je po čitavoj Evropi i Severnoj Americi u različitim kamernim sastavima, a takođe i kao solista sa mnogim orkestrima. Trenutno vodi međunarodnu klasu saksofona na Umetničkoj akademiji u Splitu.

Foto: Promo.

Milanski kvartet saksofona je osnovan 2010. godine i u njegovom sastavu su četiri mlada muzičara iz Pijemonta, Veneta, Lombardije i Trentina. Zahvaljujući studijama kod renomiranih profesora u Francuskoj, Austriji i Italiji, razvili su virtuoznost i muzikalnost koja je veoma cenjena i 100% italijanska.

Foto: Promo.

U toku festivala smenjivaće se vrhunski zvuci saksofona domaćih i stranih muzičara. Festival se nastavlja nastupom ansambla Sax Nouveau pod umetničkim vođstvom Jorgosa Ligeridisa (četvrtak, 3. oktobar u 20h u sali Muzičke škole Stanković) i Prometheus dua (4. oktobar u 20 časova u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda).

Foto: Promo.

Poslednje večeri festivala, u subotu, 5. oktobra u 20 časova u sali Beogradske filharmonije, nastupiće jedan od najboljih savremenih saksofonista i profesor na Pariskom konzervatorijumu, Klod Delangl sa pijanistkinjom Odil Katlen-Delangl, a na repertoaru će se naći dela francuskih autora, kao i jedna premijera.

Foto: Promo.

Osim vrhunskih koncerata i neospornog doprinosa muzičkoj sceni naše zemlje kroz razvoj kompozicija za saksofon, publika će u toku festivala imati priliku da prisustvuje i majstorskim kursevima učesnika festivala, dnevnim koncertima na različitim lokacijama u centru Beograda, kao i večernjim SAXperience Nights džem sešnima u hotelu Radisson Collection Old Mill.

U cilju decentralizacije kulture, priliku da čuje vrhunske svetske saksofoniste imaće i publika širom Srbije i to od 6. do 10. oktobra u Smederevu, Pirotu, Nišu, Somboru i Vršcu kada će nastupiti Prometheus duo koji čine Džozef Abad i Marko Stuparević

Foto: Promo.

Šesto izdanje Međunarodnog festivala saksofona u Srbiji organizuje Udruženje saksofonista, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, Francuskog instituta u Srbiji i Radisson Collection Old Mill Hotela.

Ulaz na sve programe festivala je slobodan.

#muzika

'