AKTUELNO

U vladi će biti osam žena.

Šef rumunskih socijaldemokrata predstavio je sastav nove rumunske vlade predvođene Sorinom Grindeanuom, sastavljene od 26 ministara od kojih osam žena i više novih ličnosti koje nisu nikad imale izvršnu funkciju.

- Ovo je mlada vlada, koja nosi nade Rumuna, tim koji će dobro funkcionisati i koji uživa moje poverenje - rekao je šef rumunskih socijaldemokrata (PSD) Liviju Dragnea, čija stranka je pobedila na parlamentarnim izborima 11. decembra.

Predsednik vlade Sorin Grindeanu (43) rekao je da su on i njegove kolege tu da vode zemlju, a ne da vode politiku. Njega je predsednik države Klaus Johanis imenovao za mandatara posle više nedelja neizvesnosti.

Rumunski predsednik odbio je za mandatara Sevil Šaijdeh koju su socijaldemokrate prvo predložile da bude premijerka, zbog mogućih veza njenog sirijskog supruga sa sirijskim predsednikom Bašarom al Asadom.

Ona je u novoj vladi imenovana za vicepremijerku i ministarku za razvoj i evropske fondove.

Još sedam žena imaće ministarska mesta u novom kabinetu, uključujući ministarstvo unutrašnjih poslova, što je prvi put u Rumuniji da je žena na čelu tog resora, kao i ministarstvo zdravlja i rada.

Finansije su poverene Viorelu Stefanu, ekonomisti malo poznatom u Rumuniji, a pravosuđe, važan resor koji nadžire Brisel dobio je poslanik Florin Jordaše.

Teodor Meleškanu (75) koji je već bio šef rumunske dipomatije između 1992. i 1996. dolazi ponovo na čelo Ministarstva spoljnih poslova.

Grindeanu će sutra podneti spisak ministara parlamentu na usvajanje. U parlamentu koalicija PSD-Alde ima solidnu većinu od 250 od ukupno 465 poslanika.

S. M.

#Ministri

#Rumunija

#Vlada

'