AKTUELNO

Mediji u regionu izvestii su danas da Srbija stogodišnjicu pobede u Prvom svetskom ratu obeležava velikom vojnom vežbom "Vek pobednika", koja se odvija na 10 lokacija širom zemlje i u kojoj učestvuje 8.000 pripadnika Vojske Srbije sa 645 borbenih sistema.

Pozivajući se na agencijske vesti, mediji prenose da je početku vežbe na Pasuljanskim livadama prisustvovao predsednik Sribje Aleksandar Vučić.

Portal Index. hr je preneo da je reč o jednoj od najvećih vojnih vežbi u regionu tokom koje se koristi bojeva municija i u kojoj učestvuje 100 tenkova, 100 oklopnih borbenih vozila, 100 topničkih i raketnih sistema i prtivvazdušna odbrana.

Zagrebački Večernji list prenosi da u vežbi učestvuje šest MIG-ova 29.

- Vatrom, pokretom i silinom udara pripadnici kopnene vojske prikazane su sposobnosti u izvršavanju vatrenih zadataka i spremnost da čuvaju otadžbinu Srbiju, obezbede mir svim građanima bez obzira na nacionalnu, versku i političku pripadnost - rekao je komandant Kopnene vojske, general-potpukovnik Milosav Simović, prenela je Hina.

Tema vežbe je, ističe hrvatska agencija, "Priprema i upotreba snaga za reagovanje Vojske Srbije".

Sarajevski portal Klix je preneo da će predsednik Vucić sa premijerkom Anom Brnabić posetiti i privremeni poligon na Pešterskoj visoravni.

Portal navodi da je Vučić zahvalio učesnicima što su uvek na braniku zemlje, te da je najavio nešto o čemu, kako je rekao, ne može da priča, a što je već plaćeno.

- Kada bih rekao, uveli bi nam sankcije - kazao je Vučić, preneo je portal Klix i dodao reči predsednika da je tokom vežbe viđeno svih osam aviona Mig-29, što do sada nikada nije zabeleženo.

Napominje se i da je vežbu, koja je održana od Titele u Vojvodini, do Pešterske visoravni na jugozapadu Srbije, prenosilo 70 kamera.

Dnevni avaz je u svom onlajn izdanju objavio opširan izveštaj uz mnoštvo fotografija, i navode reči predsednika Vučića da je reč o najvećoj vežbi u regionu.

Napominju da vežbi osim Vučića prisustvuju predsednik RS i izabrani srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i premijerka i buduća predsednika RS Željka Cvijanović.

Navode da je Vučić najavio veće plate za sve pripadnike vojske, policije i pripadnike bezbednosnih službi.

Ističu i njegovu opasku da Srbija Ima mnogo tenkova i da je po tome velesila, ali i da veliki broj njih do skoro nije radio.

Radio televizija Republike Srpske je uživo prenosila vežbu.

O održavanju najveće vojne vežbe u Srbiji od crnogorskih medija izvestio je portal In4S, a portal RTCG je po završetku obeležavanja stogodišnjice od završetka Velikog rata objavio kratku informaciju, pozivajući se na hrvatsku agenciju HINU.

Veliki broj medija u Makedoniji javio je da Srbija najvećom vojnom vežbom ikada izvedenom obeležava vek od kraja Velikog rata, te da su prve vojne aktivnosti bile vazdušne aktivnosti MIG-ova 29.

#Aleksandar Vučić

#Mediji

#region

'