AKTUELNO

Predsednik Srbije i lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić učestvovao je večeras na samitu Evropske narodne partije (EPP) u Helsinkiju. Vučiću su upućene pohvale za ekonomske rezltate koje je postigla Srbija.

Takođe je preneo i rezultate koje je Srbija ostvarila u mnogim oblastima, te i o značaju stabilnosti i mira u regionu.

Govor predsednika Srbije dobio je najveći aplauz, a nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da se Vučić na dnevnom nivou bori za stabilnost Balkana.

Inače, predsednik Srbije sedeo je u prvom redu ispred bine, između predsednika Ukrajine Petra Porošenka i austrijskog kancelara Sebastijana Kurca, a za istim stolom sedeli su još hrvatski premijer Andrej Plenković, mađarski premijer Viktor Orban, šef bugarske vlade Bojko Borisov, premijer Irske Leo Varadkar i gradonačelnik Helsinkija Jan Vapauori.

Za stolom pored njih sedeli su kandidati za nosioce liste EPP na predstojećim izborima za Evrospki parlament Manfred Veber i Aleksandr Stub, nemačka kancelarka Angela Merel, predsednik Saveta EU Donald Tusk, predsednik Evrspkog parlamenta Antonio Tajani, kao i predsednik Kipras Nikos Anstasijades.

Pred večerašnji susret, u dvorani u kojoj se održava Samit, visoki funkcioneri EU, među kojima predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker, evrospki komesar za proširenje Johanes Han, izvestilac Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister, te i austrijski kancelar Sebastijan Kurc posebno su se srdačno pozdravili sa srpskim predsednikom.

Foto: Informer

Uoči sastanka šefova država ili vlada iz redova EPP predsednik Vučić prisustvovao je predstavljanju dva kandidata za nosioca liste EPP na predstojećim izborima za Evropski parlament.

Kandidati Manfred Veber i Aleks Stub govorili su o svojim planovima za EU, pošto, ako pobedi EPP na izborima treba da preuzmu funkciju predsednika Evropske komisije i time oblikuju Uniju.

Po završetku predstavljanja dva kandidata mnogi zvaničnici EU su želeli da se sa Vučićem posebno pozdrave.

Najpre je šefu srpske države prišao izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister, nakon kojeg je prišao i aktuelni predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker.

Takođe, posebno su se pozdravili, i razmenili par reči, predsednik Vučić i austrijski kancelar Sebastijan Kurc. Isto tako evropski komesar za proširenje Johanes Han prišao je srpskom predsedniku i ministarki za evropske integracije Jadranki Joksimović.

Na Samitu šefova država i vlada iz redova EPP, Vučić je govorio o potrebi da evropski narodnjaci pobede na predstojećim izborima za Evropski parlament.

#Aleksandar Vučić

'