AKTUELNO

Predsednik Srbije i lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vucic doputovao je danas posle podne u Helsinki, gde će učestvovati na Samitu Evropske narodne partije (EPP).

Tokom boravka u Helsinkiju planiran je i susret predsednika Vucica sa predsednikom EPP Žozefom Dolom.

Na skupu, kojem prisustvuju predsednik Srbije i ministarka za evropske integracije, međunarodni sekretar SNS Jadranka Joksimović, učestvovaće više od 800 delegata iz 89 partija i saveza koje pripadaju EPP.

Među njima će biti i lideri clanica EPP-a koji su istovremeno šefovi država ili vlada zemalja clanica EU - Austrije, Nemacke, Irske, Madarske, Hrvatske, Bugarske i Rumunije.

Samit EPP izabrace sutra nosioca svoje liste za predstojece izbore za Evropski parlament, odnosno licnost koja ce, u slucaju pobede zameniti Žan Kloda Junkera na mestu predsednika Evropske komisije.

Kandidati za to mesto su aktuelni šef frakcije EPP Manfred Veber i bivši finski premijer Aleksander Stub.

Oni ce predstaviti svoje programe veceras, a potom ce clanovi Samita tajnim glasanjem odluciti ko ce od njih dvojice predvoditi listu EPP.

Pravo glasa ima 758 delegata iz 49 nacionalnih partija iz zemalja EU, kao i 12 saveza.

Veber je, povodom ovog glasanja, uspeo da obezbedi podršku svih šefova vlada i država iz redova EPP, posebno nemacke kancelarke Angele Merkel.

Stub žželi pre svega oko sebe da okupi kriticare madarskog premijera Viktora Orbana unutar EPP.

- Nikada ne bih poljski PIS ili Salvinija prihvatio kod nas. Ako Orban ne prihvata naše vrednosti i on treba da bude izvan EPP - rekao je on prošle nedelje austrijskom dnevniku „Klajne cajtung“.

Stub se predstavlja kao predstavnik nove generacije Evropljana, koji ukazuje na svoje dugogodišnje iskustvo kao šef države, ministar finansija, spoljnih poslova i za evropska pitanja.

Njegov protivkandidat Veber u svom programu EU vidi kao model suprotan „tehokratskom projektu elita“.

Veber bi bio prvi predsednik Evropske komisije koji nema prethodno iskustvo kao clan jedne vlade.

Od osnivanja je Evropsku komisiju uvek vodila licnost koja je prethodno imala funkciju u vlasti zemlje clanice, ili je barem jedno vreme bila na dužnosti evropskog komesara.

Poslednja cetiri predsednika Evropske komisije bila su prethodno šefovi vlada u svojim zemljama.

Sa velikom pažnjom se ocekuje i prvo obracanje Merkelove od kada je odlucila da se više ne kandiduje za šeficu CDU.

Merkel ce se, kako je najavljeno, prisutnima obratiti u cetvrtak, kada ce izlaganja imati, izmedu ostalih, Junker i glavni pregovarac o Bregzitu Mišel Barnije.

Najveci protivnik EPP na iducim izborima, koji ce biti održani u maju, je Socijaldemokratska frakcija, koja ce u decembru birati svog niosica liste, a kandidat je, nakon odustajanja Maroša Šefcovica, trenutno samo zamenik predsednika Evropske komisije Frans Timermans.

EPP-u značajne glasove na izborima mogao bi odneti liberalni savez pod vodstvom francuskog predsednika Emanuela Makrona, koji bi mogao ući u saradnju sa socijaldemokratama.

Kao mogući nosilac liste liberala pominje se evropski komesar Margarete Vestager iz Danske.

#Aleksandar Vučić

'