AKTUELNO

Potpredsednik Narodne skupštine Vladimir Marinković ocenio je da su izjave Sulejmana Ugljanina, među kojima je i ta da je Srbija fašistička tvorevina, nedopustive, antidržavne i za svaku osudu.

- Ono što je Ugljanin rekao je nedopustivo, antidržavno i u svakom slučaju je za svaku osudu. Sigurno je da je protivustavno nazvati našu zemlju fašističkom zemljom. Srbija je jedna od retkih u Evropi, to moram da naglasim, koja ima nacionalne savete nacionalnih manjina. Svakodnevno unapređujemo prava nacionalnih manjina i na svim forumima UN-a i svih međunarodnih institucija, koje se bave nacionalnim manjinama, dobijamo priznanja na tom polju. Reći da je ova država fašistička, to ne samo da su teške reči, nego su nedopustive, za svaku osudu i za reagovanje državnih organa. Mi to svi treba da osudimo - izjavio je Marinković za Novo jutro televizije Pink.

Foto: TvPink Printscreen

Istoričar Saša Adamović rekao je da je apsolutno tačno da je Sulejman Ugljanin u dugom periodu vremena važio, a da na osnovu poslednjih izjava može da se potvrdi, da je on  najekstremniji lider Bošnjaka u Srbiji.

- On je proveo nekoliko godina u emigraciji, pobegao je iz Srbije, plašeći se da ne bude kažnjen zbog tog svog ekstremizma. Da podsetimo, on je i u prethodnom periodu imao veoma oštre izjave, ali one su se nekako stavljale u kontekst izbora za Bošnjačko nacionalno veće, pa su na neki način stavljane u drugi plan, pa su možda u tom smislu tolerisane. On je davao izjavu da da je Sandžak država, on bi bio taj koji bi priznao nezavisnost Kosova - podsetio je Adamović.

Kako podseća Adamović, Ugljanin je pozvao i Pacolija da dođe u Novi Pazar.

- Sa druge strane on je sam odlazio u Prištinu i zamislite šta je uradio, čestitao je Hašimu Tačiju na dobro obavljenom poslu uspostavljanja demokratije na Kosovu, gde navodno sve cveta i gde prava manjina, navodno, cvetaju - izjavio je Adamović.

Foto: TvPink Printscreen

Podsećamo, posle izbora za nacionalne savete nacionalnih manjina u Srbiji Ugljanin, predsednik SDA Sandžaka i nosioca liste "Samoopredeljenja", izneo je niz uvredljivih izjava o Srbiji i njenom predsedniku Aleksandru Vučiću.

Uz poruku da je zadovoljan pobedom, Ugljanin je rekao da će od sada sa više političkih opcija deliti odgovornost i da će zajedno pobediti, kako je naveo, fašistiku tvorevinu Srbiju.

- Zadovoljan sam što ćemo sada sa više političkih opcija deliti odgovornost i što ćemo zajedno pobediti tu neman, fašističku tvorevinu srpsku državu Srbiju, koja želi da legalizuje genocid i zločine kao sredstvo osvajanja teritorija i rešavanja političkih pitanja - izjavio je Ugljanin.

Izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina počeli su da se politiziju, bez ikakve potrebe

Marinković smatra da su izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina bez ikakve potrebe počeli da se politizuju u poslednje vreme.

- To se videlo na ovim poslednjim izborima. Pogotovo za izbore za Bošnjačko nacionalno veće. Otišlo se u potpuno jednu političku kampanju, kao da su lokalni ili parlamentarni izbori. Ono što je najveći problem je što su neki od političara shvatili tu utakmicu za vođenje nacionalnih saveta, koji se bave unapređenjem prava nacionalnih manjina na polju jezika, kulture, obrazovanja, kao političku borbu i na borbu za život i smrt - ocenio je Marinković.

Kako dodaje, problem je što se digla tenzija oko Bošnjačkog nacionalnog veća, a ti izbori treba da prođu u miru i u skladu sa zakonima ove zemlje.

Više o pomenutim temama saznajte u videu koji sledi:

#Saša Adamović

#Sulejman Ugljanin

#Vladimir Marinković

'