AKTUELNO

Ministar odbrane Aleksandar Vulin uručio je danas u Novom Sadu ključeve 12 stanova aktivnim i penzionisanim pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Od početka godine do danas, 667 pripadnika Vojske Srbije je rešilo svoje stambeno pitanje preko Ministarstva odbrane, rekao je Vulin u prisustvu načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnika Milana Mojsilovića, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

- Mi uspostavljamo i vraćamo sistem koji je bio planski i namerno uništen. Postojale su decenije u kojima se radilo na rastakanju Vojske. To se više neće dozvoliti i jačanje Vojske će se videti i kroz novo naoružanje, nove borbene sisteme, ali će se videti i u pojačanoj izgradnji i u tome što brinemo o svim svojim pripadnicima - rekao je Vulin.

On je istakao da svako ko svoju sudbinu veže za Vojsku Srbije treba da zna da ponovo postoji sistem koji brine o njemu, njegovim obrazovnim potrebama, stambenim, zdravstvenim, ali brine i o članovima njegove porodice.

Kako je dodao da i oni koji postanu deo Vojske Srbije o njima će se brinuti od ulaska u Vojsku pa do kraja života.

Foto: Ministarstvo odbrane

- I današnja podela stanova je samo dokaz da Vojska brine o svojim aktivnim i penzionisanim pripadnicima. Dokle god ste tu, vi ste naša briga i naša obaveza. Vojska Srbije će takođe raditi na vraćanju u brojna mesta odakle je otišla i koja je napustila. Ne mislimo da sva vojska pa ni svi stanovi treba da budu u Beogradu, Vojska treba da bude diverzifikovana, treba da se nalazi svuda gde živi naš narod, odnosno svuda gde je to potrebno. Ne treba sve uložiti u Beograd, treba ulagati i u druge gradove koji zaslužžuju da imaju i vojsku i bolji žživotni standard - poručio je Vulin.

Prema njegovim rečima, stambena izgradnja za pripadnike bezbednosnih struktura, koju je pokrenuo predsednik Srbije Aleksandar Vučić, će umnogome rešiti stambene probleme.

- U Novom Sadu očekujemo da će biti izgrađeno oko 2.000 stanova. To su veliki napori i rezultati, to je veoma bitno za Vojsku, jer Vojska brine o svojima - rekao je ministar odbrane.

General Mojsilović istakao je značaj stambenog zbrinjavanja pripadnika sistema odbrane.

- Ovo je događaj koji zaokružžuje veliko žživotno pitanje za ljude i predstavlja rezultat koji Ministarstvo odbrane iskazuje u delu napora da se status i standard pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije podigne na najviši nivo. Učestalost ovakvih događaja je upravo rezultat napora gde je briga za ljude na posebnom mestu. Nadam se da će planirani projekat stambene izgradnje za pripadnike bezbednosne strukture uskoro da se realizuje kako bi zadovoljstvo naših pripadnika bilo na najvišem nivou, a to je sve što oni zaslužžuju tokom svog rada i karijere - zaključio je Mojsilović.

Foto: Ministarstvo odbrane

Predsednik Skupštine grada Novog Sada Zdravko Jelušić poručio je da je ovo jasan pokazatelj kako treba da se posveti pažnja ljudima od kojih očekujemo da pruže zaštitu pre svega državnom integritetu a i građanima u njihovom svakodnevnom žživotu.

- Ovo danas je samo uvod u projekat koji će se u narednom periodu realizovati u Novom Sadu. Sledi izgradnja oko 2.000 stanova u kojima će pripadnici sistema odbrane rešiti ono najvažnije - svoje egzistencijalno pitanje - istakao je Jelušić.

Jedan od dobitnika trosobnog stana u novosadskom naselju Jugovićevo je i potpukovnik Dejan Stanivuković, koji je konačno dočekao da svojoj petočlanoj porodici obezbedi „krov nad glavom“ i zbog toga je zahvalan Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije.

Takođe, i Milan Lopušina je posle 36 godina dobio ključ svog stana i ističe da je "osećaj neopisiv".

#Aleksandar Vulin

'