AKTUELNO

Zamenik ministra samozvane vlade Kosova i bivši direktor opštinske direkcije inspektorata u Prizrenu Bujar Nerjovaj optužen je za zloupotrebu službenog položaja i prekoračenje ovlašćenja.

U optužnici se navodi da on nije obezbedio uslove za izvršenje zaključaka koje su prethodno doneli građevinski inspektori u vezi sa rušenjem četiri hotelska objekta u blizini čuvenog trga "Šadrvan" u Prizrenu, a koji su izgrađeni bez dozvole ili suprotno postojećim dozvolama.

Svi objekti izgrađeni su u Prvoj zoni istorijskog centra u Prizrenu koji podleže specijalnom zakonu o zaštiti tog mesta, ta zaštićena zona je u međuvremenu oštećena, a nešto više od 36.000 za nadoknadu štete nisu uplaćena u opštinski budžet.

Trećinu čelnika samoprozvane vlade Kosova kojom rukovodi Ramuš Haradinaj krivično gone kosovski organi vlasti, odnosno protiv šest od 22 ministra te samoprozvane vlade su pravosudni organi Kosova podigli optužnice zbog različitih osnova sumnje o zloupotrebi položaja, posedovanju oružja i nezakonitom zapošljavanju.

Predstavnica Evropske unije na Kosovu,Natalija Apostolova pozvala je službenike optužene za korupciju da "napuste institucije".

Ona je zatražila usvajanje zakona kojim se zabranjuje da lica protiv kojih je podizana optužnica vrše javne funkcije, kao i zakon o oduzimanju imovine licima sa sudskom presudom o nezakonitom pribavljanju imovine.

#Kosovo

'