AKTUELNO

Tužilaštvo Specijalnog suda za zločine OVK na Kosovu i Metohiji, trebalo bi da podigne optužnice po komandnoj odgovornost protiv braće Haradinaj - Ramuša, Dauta i Nasima.

Nasim Haradinaj, brat Ramuša Haradinaja, javno je priznao da je počinio zločine nad Srbima, i rekao da mu je žao što ih nije više ubijao. Haradinaj je rekao da se ne plaši Suda koji je formiran za zločine koje je počina OVK. Zločine nad Srbima u svojoj knizi priznao je i njegov brat Ramuš. A Daut je, prema dokumentaciji koju su prikupili srpski istražitelji, osim organizacije terorističkih akcija označen i kao neposredni ubica srpskih i albanskih civila lojalnih Srbiji.

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je za Pink u Novom jutru da nove izjave predstavljaju kontinuitet zastrašivanja i nespremnost da se iskreno razgovara i dogovara, kao i nespremnost za postizanje kompromisnog rešenja sa Beogradom.

Foto: Printscreen

- Ono što je interesantno za Nasima Haradinaja jeste da je on 1984. godine od strane naših službi identifikovan kao ekstremista. On tada beži u Švedsku i priključuje se narodnom pokretu za republiku Kosovo. To je jedna od stranaka koja je osnovala terorističku OVK. Tamo prikuplja novac za tu terorističku organizaciju, regrutuje dobrovoljce i ilegalno ih ubacuje na KiM. Onda odlazi u Glođane gde je zločinačko kriminalni klan Ramuša Haradinaja formirao štab terorističke OVK. Priključuje se i učestvuje lično u ubistvo naših snaga bezbednosti, legalnih snaga bezbednosti. Ne možemo da ne sumnjamo da je učestvovao u ubijanju i civila, jer je tamo mnogo ljudi ubijeno - rekao je Drecun i dodao:

- Nakon toga on postaje pripadnik Kosovskog zaštitnog korpusa, a zatim i član partije Ramuša Haradinaja. Pogledajte sada, ova tzv. kosovska vojska koju će formirati u svojoj strukturi predviđa i veterane. A Nasim je jedan od veterana i on je predsednnik veterana. Takve ubice koje se javno hvale da su ubijale naše snage bezbednosti treba da budu pripadnici te buduće vojske. Mi upozoravamo da ta vojska može da bude samo činilac ugrožavanja bezbednosti srpskog naroda, da može da ugrozi stabilnost regiona... Zapad ostaje nem na to i formira tu vojsku.

Drecun kaže da na osnovu dokaza koji se prikupljaju o zločinima na KiM i uključivanjem zločinaca u strukture Kosova pokazuje da Kosovo, kako je rekao, ne napreduje, već da se vraća u nazad.

Goran Petronijević, priznati advokat, koji je radio na slučaju Dukađini rekao je da će teško sud prihvatiti priznanje u medijima koje je dao Nasim Haradinaj, jer postoje dvostruki standardi. Petronijević je podsetio da Sud u Hagu nije uzeo u obzir knjigu Ramuša Haradinaja u obzir kada mu se sudilo, jer je taj sud imao drugačije standarde kada su u pitanju Albanci, i kada su u pitanju Srbi.

Foto: Printscreen

- Da je neko od naših imao takvo nešto na duši i da je pisao i vodio dnevnik, taj Sud bi to prihvatio. Srbina bi osudio. Haradinaja su oslobodili i nisu prihvatili taj dokaz - rekao je Petronijević, a Drecun se nadovezeo da su u knjizi opisani najveći zločini i priznanje Haradinaja o ubistvima policajaca.

- Najteže zločine je opisivao u toj knjizi - rekao je i Petronijević. Ovaj Ramušev rođak je učestvovao u jednom od prvih zločina u Glođanima kada je ubijen jedan policajac, jedan ranjen... Protiv njega postoji krivični postušpak, a on je bio u bekstvu. Meni tu dve stvari padaju na pamet. Ili je neoprezna izjava koja je u nekom momentu možda trebalo da digne neku gužvu ili je u pitanju jedan manevar njihove porodice. On se u svojoj izjavi ne ograđuje već priznaje da je ubijao srpske vojnike, pa zatim i Srbe gde je stigao. To što je on priznao da je počinio radili su i ostali iz OVK, pa i veće zločine - ističe Petronijević.

Drecun je dodao da je Specijalizovano tužilaštvo spremno da podigne optužnice po komandnoj odgovorni OVK.

- Ramuš, Daut i Nasim bi trebalo da se nađu na toj optužnici. Imamo ga - rekao je Drecun.

#Daut Haradinaj

#Hapšenje

#Kosovo

#Ramuš Haradinaj

'