AKTUELNO

U prisustvu predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana i velikog broja državnika iz celog sveta, među kojima je počasni gost i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u Istanbulu je svečano otvoren novi aerodrom, projektovan kao najveći na svetu.

Erdogan je posebno pozdravio i predsednika Srbije Vučića.

Ceremoniji prisustvuje više od 50 stranih zvaničnika iz dvadesetak zemalja, među kojima su i lideri Severnog Kipra (Turska Republika Severni Kipar), Makedonije, Moldavije, Pakistana, Sudana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Konga, Slovenije, Gruzije, Irana, Velike Britanije i drugih zemalja.

Aerodrom je otvoren na Dan Republike Turske, koja obeležava 95. godišnjicu.

Foto: Tanjug

Za praćenje tog događaja je akreditovano čak 800 predstavnika medija iz celog sveta Istanbul je sa svojih oko 15 miliona stanovnika najveći evropski i sedmi najveći grad u svetu.

Novi istanbulski aerodrom (Istanbul Yeni Havalimani) je, pored ''Ataturka'' i ''Sabihe Gokčen'', treći aerodrom u tom gradu, a u punom kapacitetu radiće od kraja godine.

Foto: Tanjug

Izgrađen je na evropskoj strani Istanbula, na 35 kilometara severno od grada, i kada bude potpuno završen biće najveći aerodrom u svetu.

Radovi su počeli u junu 2014. godine i završena je prva od četiri faze izgradnje.

Predviđeno je da aerodrom nakon prve faze može da primi 90 miliona putnika.

Preostale faze gradnje biće završene do 2023. godine kada će aerodrom sa šest odvojenih pisti kapaciteta 500 aviona moći godišnje da primi 200 miliona putnika.

Imaće i 70.000 parking mesta.

Aerodrom će se prostirati na površini od 7. 659 hektara što je oko 76 kvadratnih kilometara i imaće šest uzletnih i sletnih pisti i tri puta će biti veći od frankfurtskog aerodroma.

Foto: Tanjug

Projekat je realizovan kroz koncesioni model izgradnja-upravljanje-prenos na 25 godina i obezbediće Vladi Turske prihod od 26 milijardi evra.

Aerodrom je sagradio konzorcijum sastavljen od pet izvođača: Limak, Kolin, Čengiz, Mapa i Kalion. Imaće ukupno 1,5 miliona metara kvadratnih zatvorenog prostora.

Novi istanbulski aerodorm će imati i najveći svetski trgovinski kompleks bez carine. Prodajni kompleks sa 53.000 kvadratnih metara se sastoji od šest delova, uključujući prodavnice luksuznih brendova. Aerodrom je unutra ukrašen u turskom stilu i ima kontrolni toranj u obliku cveta lale.

Putnici će moći da koriste mobilne aplikacije i on lajn servise. Sama zgrada je energetski efikasna i ima visokotehnološki sistem obezbeđenja. Očekuje se da će do kraja godine oko 2. 000 aviona leteti do više od 350 destinacija, sa oko 250 prevoznika.

Foto: Tanjug

Prvo putovanje sa novog aerodroma biće ka glavnom gradu Turske Ankari 31. oktobra i prvim međunarodnim letom za Severni Kipar narednog dana, do će prvi let za Baku u Azerbejdžanu biti 8. novembra.

Novi aerodrom je izgrađen na raskrsnici puteva do Arnavutkoi, Gokturk i Catalca, severno od centra Istanbula i izmedu gradova crnomorskog primorja Ienikoi, Taiakadin i Akpinar.

Foto: Tanjug

U prvoj faze je napravljen glavni terminal u zgradi na aerodormu od 1,3 miliona kvadrata, za 90 miliona putnika godišnje.

Zatim druga zgrada sa terminalom od 170. 000 kvadrata, 88 'fingera' za pristajanje aviona, jedna garaža za 12. 000 vozila, dve zasebne piste, osam paralelnih staza za pristup aviona, četiri miliona kvadrata za avione i tri tehnička bloka.

Takođe, toranj kontrole leta, VIP salon, terminali za teret i opštu avijaciju i ostale službe: bolnica, sobe za molitvu, kongresni centar, hoteli...

Foto: Tanjug

U drugoj fazi biće izgrađena još jedna pista i tri paralelne staze za pristup aviona. U trećoj fazi zgrada terminala od 500.000 kvadrata kapaciteta za 30 miliona putnika godišnje. Takođe, još jedna pista i jedna staza za pristup aviona i biće proširen prostor za avione. U četvrtoj fazi biće izgrađen još jedan terminal od 340.000 kvadrata, kapaciteta za 30 miliona putnika godišnje i još jedna pista.

Aerodrom će ukupno imati šest pisti i 16 staza za pristup aviona. Aerodrom Ataturk godišnje primi 64 miliona putnika, a Sabiha Gokčen na azijskoj strani Istanbula oko 31 milion putnika.

Aerodrom Ataturk, koji je jedna od najprometnijih u Evropi, biće krajem godine zatvoren za redovne putničke letove, kada novi istanbulski aerodrom bude u potpunosti operativan.

#Aerodrom

#Aleksandar Vučić

#Istanbul

'