AKTUELNO

Stručnjak za borbu protiv terorizma ističe da upravo zbog smanjenja ruskog uticaja lako opravdava stvaranje nasledne monarhije u BiH i albanski radikalizam. Zapad nema ništa protiv bilo kakve akcije na Balkanu, dokle god je antisrpski usmerena.

Boko haram je od izuzetne važnosti za ostale terorističke organizacije, objašnjava stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević. Iskustvo u istraživanju ovih organizacija važno je za bezbednosne stručnjake i službe.

Boko haram znači „Lažni greh“ i bori se protiv obrazovanja, položaja žena u društvu, protiv sistema i demokratije i zagovara čist Šerijat. Kada je reč o uticaju na BiH, opasnost preti jer je držva nestabilna i neuređena i ima dve bezbednosne agencije koje su, ocenjuje, praktično antiustavne.

Foto: TV Pink

Boko haram je, ističe, najveća vojska Islamske države.

- Ovo što Nemci zovu migrantskim talasom je jedna šala, vic, ako Boko haram uradi ono što želi da učini u Nigeriji, odnosno, ako Nigerija, kao najveća i najmnogoljudnija država afričkog kontinenta bude podeljena popola, a već puca. Postoje unutar nje duboke razlike u smislu političkog sistema i ova paradigma se može porediti sa BiH: četvrtina Nigerije je u delimičnom šerijatskom pravu, druga četvrtina je u potpunom šerijatskom sistemu i upravo u ove dve četvrtine deluje Boko haram - tamo ubija i sa tog područja izlazi i prelazi u sekularno, hiršćansko ili mnogobožački ili animistički deo same Nigerije. Nigerija ima 185 miliona stanovnika i da biste je etnički očistili treba da pokrenete 50 miliona ljudi. Dakle, ovaj migrantski talas koji mi gledamo je mala šala - kaže Galijašević za TV Pink.

Ističe da je uočljiva brutalnost sa kojom se bori Boko haram.

- Videli smo u našem ratu da su maniri i brutalnost islamističkih vojno-političkih organizacija i jedinica u BiH identični. Boko haram je njihova posestrima - kaže Galijašević.

Britanski list "Tajms" objavio je početkom oktobra tekst pod nazivom "Džihadisti Islamske države se vratili na Kosovo i spremni da umru za kalifat" u kojem se navodi da je, prema onome što je poznato vlastima u Prištini, od 2012. godine 348 odraslih osoba otišlo u Siriju da se pridruže Islamskoj državi.

Galijašević ovo ocenjuje kao ispitivanje praga tolerancije prema zapadu i mentorima.

Foto: TV Pink

- Albanci ne rade ništa što im nije rečeno sa zapada. Najuticajnije zemlje EU Francuska, Nemačka, odlazeća Britanija i SAD stimulišu Albance da tako deluju. Oni čuvaju jedinstvo islamističkog i nacionalističkog pokreta u Albaniji. Oni su štit ruskom uticaju - kaže Galijašević za "Novo jutro".

Govoreći o izborima u BiH, Šefih Džaferović je, ocenjuje, "obični Bakirov pion, nevažan čovek".

On je za vreme rata ostvario saradnju sa britanskom tajnom službom koja je delovala u Zenici. Džaferović je osoba koja je vodila sve javne i tajne policijske službe na području zeničke regije i praktično je imao sve informacije o planiranju i toku zločina. Džaferović je štitio mudžahedine od odgovornosti, koji su pripremali ritualna ubistva i izvršavali su ih i nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma. Dakle, Šefik Džaferović je glavni odgovorni za ova ubistva i potpuno je neprihvatljiva osoba. Njega ni njegova stranka ne podržava u punoj meri - kaže Galijašević.

Izetbegović je, kaže, želeo da na Džaferovićevo mesto dovede svoju ženu i ona bi, smatra, bila i bolje rešenje.

- Ona bi ogolila neke političke karte do kraja i shvatili bi Bošnjaci da su pod vlašću dinastije Izetbegović koja vlada kao nasledna i od Bosne pravi naslednu monarhiju - kaže Galijašević. Ističe da ovo zapadu ne smeta, kao i albanski radikalizam.

- Dokle god ste antisrpski orjentisani, a Srbi su imenovani kao oslonac ruskoj samouverenosti na Balkanu, sve ovo je dobrodošlo - ističe stručnjak za terorizam.

Komšića naziva "političkim pigmejom" koji stvara užasnu atmosferu u celoj BiH i ruši ustavnu konstitutivnost hrvatskog naroda.

- I on je dobio više bošnjačkih glasova od Džeferovića, bošnjačkog kandidata. Zato je logično da su Hrvati frustrirani - kaže Galijašević.

Ceo razgovor sa gostom "Novog jutra" pogledajte u nastavku:

#Dževad Galijašević

#Novo jutro

'