AKTUELNO

Ministarstvo inostranih poslova BiH podsetilo je da BiH nije priznala samoproglašenu nezavisnost takozvanog Kosova i da u skladu sa tim ne podržava aplikacije za članstvo u međunarodnim i regionalnim organizacijama.

Bosna i Hercegovina neće podržati aplikacije samoproglašenog Kosova za članstvo u međunarodnim i regionalnim organizacijama, tako da neće podržati ni eventualnu kandidaturu Prištine za članstvo u Interpolu, saopštilo je danas Ministarstvo inostanih poslova BiH.

U vezi sa najavama isticanja kandidature samoproglašenog Kosova za članstvo u Interpolu, Ministarstvo podseća da BiH nije priznala samoproglašenu nezavisnost takozvanog Kosova i da u skladu sa tim ne podržava aplikacije za članstvo u međunarodnim i regionalnim organizacijama, tako da neće podržati ni eventualnu kandidaturu za članstvo takozvanog Kosova u Interpolu - ističe se u saopštenju.

Napominje se da je izuzetak od navedenog pravila učešće u određenim međunarodnim i regionalnim inicijativama u formatu koji je usaglašen sa Srbijom, što podržava veći broj zemalja, među kojima je i BiH.

Napominje se da je Ministarstvo inostranih poslova BiH nadležnim institucijama dostavilo detaljno obrazloženje ovog spoljnopolitičkog stava koji predstavlja osnov za postupanje predstavnika BiH na međunarodnim forumima.

#Bosna i Hercegovina

#Kosovo

'