AKTUELNO

Poslanik Dveri Srđan Nogo je u emisiji na Jutjub kanalu zapretio smrću predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić, a ta izjava naišla je na najoštrije osude.

Nogo, koji je i diplomirani pravnik, zna da je Krivičnim zakonom Republike Srbije zbog takvih istupa zaprećena kazna zatvora i do pet godina, jer se zakonom karakteriše da je to teži oblik dela.

Navodimo delove Krivičnog zakona iz Člana 138. koji propisuje krivično delo "Ugrožavanje sigurnosti":

Krivični zakonik (“Sl. glasnik RS”, br. 85/2005, 88/2005-ispr., 107/2005-ispr., 72/2009, 111/2009, 121/2012, 104/2013 i 108/2014) – u daljem tekstu: KZ, u Posebnom delu, Glava 14, KRIVIČNA DELA PROTIV SLOBODA I PRAVA ČOVEKA I GRAĐANINA JAVNOG REDA I MIRA, GLAVA ČETRNAESTA, u članu 138. propisuje krivično delo „Ugrožavanje sigurnosti“. Tekst navedenog člana glasi:

(1) Ko ugrozi sigurnost nekog lica pretnjom da će napasti na život ili telo tog lica ili njemu bliskog lica, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.

(2) Ko delo iz stava 1. ovog člana učini prema više lica ili ako je delo izazvalo uznemirenost građana ili druge teške posledice, kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine.

(3) Ko delo iz stava 1. ovog člana učini prema predsedniku Republike, narodnom poslaniku, predsedniku Vlade, članovima Vlade, sudiji Ustavnog suda, sudiji, javnom tužiocu i zameniku javnog tužioca, advokatu, policijskom službeniku i licu koje obavlja poslove od javnog značaja u oblasti informisanja u vezi sa poslovima koje obavlja, kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina.

Šta čini radnju izvršenja ovog dela? Čini je upućivanje pretnje nekom licu ili grupi lica, jer je reč o ugrožavanju sigurnosti ozbiljnom pretnjom.

Pozivaju na silovanje i vešanje jer drugu politiku nemaju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je u obraćanju novinarima nakon Beogradskog bezbednosnog foruma povodom pretnji upućenih Ani Brnabić i njemu, a koje je izrekao poslanik Dveri Srđan Nogo, da neće dozvoliti da napada žene, niti premijerku čiji stavovi se razlikuju od njihovih.

Postoje i kvalifikovani oblici ovog dela, definisani u st. 2. i 3. koji kao teži oblik dela predviđaju upućivanje pretnje prema više lica ili ako takva radnja izazove uznemirenost građana ili druge teške posledice odnosno ako je pretnja upućena predsedniku ili članovima Vlade, sudiji Ustavnog suda, sudiji, javnom tužiocu i zameniku javnog tužioca, advokatu, policijskom službeniku i licu koje obavlja poslove od javnog značaja u oblasti informisanja u vezi sa poslovima koje obavlja.

- To što hoće mene da veša je u redu, ali neću da dozvolim da napadaju žene. Ana Brnabić je lojalna svojoj vladi i zemlji i nisu reagovali oni koji su trebali da je zaštite. Lideri koji hoće da vladaju ovom zemljom oglašavaju se pozivom na silovanje i vešanjem jer drugu politiku nemaju - izjavio je Vučić.

Predsednica vlade Ana Brnabić poručila je danas da Srbija nije, niti može da parafira Dablinski sporazum o migrantima, što je član Dveri Srđan Nogo naveo kao razlog zbog kojeg bi "trebalo obesiti premijerku i predsednika Srbije".

Dablinski sporazum je, kaže Brnabić, dogovor članica EU i još četiri države - Švajcarske, Norveške, Islanda i Lihtenštajna, koji ga poštuju.

Brnabić je tako na Tviteru odgovorila poslaniku Dveri Srđanu Nogu, koji je ranije izjavio da premijerka i predsednik Aleksandar Vučić treba da budu obešeni na Terazijama ukoliko je parafiran taj sporazum, dodajući da on ima saznanja da jeste.

- Vidim da neki u savezu imaju poteteškoća sa čitanjem pa molim ostale da im prepričaju. Dablinski sporazum je za članice EU + Švajcarska, Norveška, Island, Lihtenštajn (poštuju sporazum). Srbija nije niti može da parafira. Istina kod vas precenjena kategorija? Zato pretnje nisu - napisala je Brnabić.

Sve poslaničke grupe treba da osude pretnje smrću

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković očekuje da će sve poslaničke grupe danas osuditi pretnje smrću predsedniku države Aleksandru Vučiću i predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić koje je uputio poslanik Dveri Srđan Nogo.

- Moramo da osudimo ovakvo ponašanje, ali ne kao neprimereno, jer je to suviše blaga reč. Takođe, određeni organi gonjenja treba da razmisle o tome i da vide da li ima elemenata krivičnog dela. Može da bude poslanik koliko god hoće, ali ova pretnja je izrečena javno preko medija - rekla je Gojković.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović izjavio je da je mržnja jedini program Đilasa, Dveri i svih političkih stranaka okupljenih oko, kako kaže, Saveza za goru Srbiju.

- Javni poziv na ubistvo predsednika države i predsednice Vlade jasan je znak bolesnog primitivizma, koji obeležava nastupe Đilasa, Dveri i svih političkih stranaka okupljenih oko Saveza za goru Srbiju. To nam govori da je njihov jedini program mržnja - izjavio je Mirović.

Poziv na ubistvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić poziv je na rušenje temelja države i stvaranje anarhije, izjavio je danas šef poslaničkog kluba SPS Đorđe Milićević.

Milićević je osudio pozive koje je uputio poslanik Dveri Srđan Noga, zatraživši od državnih organa da hitno reaguju.

- To je gnusan zločin i motivisan čin, poziv na puč. Destrukcija kao osnov političkog delovanja kod opozicionih poslaničkih grupa je dostigla svoj vrhunac. Destruktivnost onih koji se navodno zalažu i bore za interese srpskog naroda, kako oni kažu, opasna je i postaje štetna za državu - rekao je Milićević na konferenciji za medije u parlamentu.

Tužilaštvo istražuje Noga zbog pretnji smrću

Više javno tužilaštvo u Beogradu pokrenulo je predistražni postupak povodom pretnji koje poslanik Dveri Srđan Nogo uputio predsedniku i premijerki Srbije, Aleksandru Vučiću i Ani Brnabić.- Tužilaštvo za visokotehnoloski kriminal uputilo je policiji zahtev za prikupljanje potrebnih obavestenja povodom pretnji koje je poslanik Nogo uputio predsedniku i premijerki - rekla je portparol tužilaštva Tatjana Sekulić.Poslanik Dveri Srđan Nogo je, prema snimku na "Jutjubu", rekao da je, prema njegovim saznanjima, Ana Brnabić već parafirala Dablinski sporazum sa EU o migrantima, i da, "ukoliko je parafirala ovaj sporazum, ona treba da bude obešena istog časa na Terazijama. A pored nje obešen i Aleksandar Vučić".

Nogo nedostojan mesta u skupštini

Potpredsednica vlade Zorana Mihajlović smatra da je poslanik Dveri Srđan Nogo nedostojan mesta u Skupštini Srbije zbog uvreda i pretnji koje je uputio predsedniku i premijerki Srbije, te poručuje da će, ukoliko ga njegova stranka ne zameni drugim poslanikom, to biti jasan znak da je jedina politika Saveza za Srbiju "vešanje političkih protivnika".

Mihajlović u saopštenju za medije napominje da je Nogo danas u parlamentu nastavio da vređa i preti umesto da se izvini što je vređao i pretio najvišim predstavnicima Srbije, zbog čega i tvrdi da je nedostojan mesta u skupštini.

Ona takođe poručuje da nadležni državni organi moraju da sankcionišu ovakve "stravične pretnje koje dolaze od ljudi koji sede u parlamentu Srbije".

Pozivanje na linč predsednika držžave i predsednika Vlade je najskandalozniji i najsramotniji čin, koji u svakoj demokratskoj držžavi mora biti javno osuđen od strane svih, izjavila je danas funkcionerka SNS Nela Kuburović i navela da nadležžni organi hitno moraju da ispitaju da li postoje elementi krivičnog dela.

Kuburović je istakla da takve brutalne i otvorene pretnje najvišim predstavnicima jedne držžave, nisu ništa drugo nego napad na samu držžavu.

- Očigledno da družžina predvođena Draganom Đilasom, Vukom Jeremićem i Boškom Obradovićem i dalje žživi u vremenu svoje davno prošle vladavine, koja je sinonim bila za kumovska 'dođeš mi, dođem ti', pretnje i nasilje - kazala je Kuburović.

Poručila je da Srbija više nikada ne sme ponovo da postane zemlja u kojoj se ubijaju predsednici Vlade i zemlja tajkuna koji sede u držžavnim foteljama, umesto u zatvorima.

Član predsedništva Srpske napredne stranke Miroslav Čučković najoštrije osuđuje izjavu poslanika Dveri Srđana Noga da predsednika Aleksandra Vučića i premijerku Anu Brnabić treba obesiti i očekuje od tužilaštva da reaguje u najkraćem mogućem roku.

- Očigledno je da se bezidejnost opozicije ogleda u govorima mržnje, kao i u pozivima na linč jer je to jedini način na koji opozicija i može da skrene pažnju na sebe - rekao je Čučković.

Dodao je da je uveren da će građani, kao i do sada, dati svoj konačni sud i još jaču podršku SNS na izborima.

#Aleksandar Vučić

#Ana Brnabić

#Dveri

#Pretnja

#Srđan Nogo

'